Αρχίζει το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις ασφαλιστικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρχίζει το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις ασφαλιστικές

Χρονιά μεγάλων ανακατατάξεων θα είναι το 2016 για την ασφαλιστική αγορά. Εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών, πωλήσεις χαρτοφυλακίων και γενικά η συγκέντρωση δυνάμεων θα κυριαρχήσουν στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς η κοινοτική οδηγία Solvency II φέρνει αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις και κόστη λειτουργίας.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα αλλάξουν χέρια είτε εταιρείες, είτε χαρτοφυλάκια ασφαλίσεων, σημειώνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς. Ενδεχομένως κάποιες εταιρείες να συγχωνευθούν ή να αλλάξουν δραστηριότητα και να επικεντρωθούν στην μεσιτεία ασφαλίσεων.

«Οι συμφωνίες στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης είναι σίγουρες, το θέμα είναι το πότε θα γίνουν», σημειώνει στο insider.gr o Φίλιππος Κάσσος, Γενικός Διευθυντής του τμήματος Ελέγχου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της KPMG.

Σύμφωνα με τον ίδιο –η αναπόφευκτη- συγκέντρωση του χώρου δεν θα είναι «βίαια» αλλά θα έρθει πιο ομαλά δεδομένης και της μεταβατικής περιόδου έως το τέλος του έτους για την επιβολή των ελαχίστων ορίων στα αναγκαία κεφάλαια που προβλέπει η Solvency ΙΙ. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και στελέχη μεγάλων ασφαλιστικών. «Δεν περιμένουμε περιπτώσεις τύπου Ασπίς, όπου οι ασφαλισμένοι βρέθηκαν ξεκρέμαστοι», σημειώνει ασφαλιστής με χρόνια εμπειρίας.

Εξάλλου τα πρώτα deals στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους. Από αυτά το πιο «σίγουρο» αφορά την πώληση του 80% της Eurolife στην καναδική Fairfax που είναι έτσι και αλλιώς μεγαλομέτοχος της Eurobank.

Στην τελική ευθεία θεωρείται ότι έχει μπει και η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Ergo. Η συμφωνία για την μεταβίβαση της εταιρείας από την Τράπεζα Πειραιώς στην γερμανική ασφαλιστική έναντι τιμήματος περίπου 90 εκατ. ευρώ είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο του 2014. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης λόγω προβλημάτων που είχαν να κάνουν με την θυγατρική της ασφαλιστικής στη Ρουμανία, η οποία θα παραμείνει στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς. Πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές –παρά την πολύμηνη καθυστέρηση- θέλουν να προχωρήσει η πώληση, αυτό που μένει να φάνει είναι αν το τίμημα θα παραμείνει το ίδιο ή αν θα αλλάξει.

Ένα ακόμη ανοιχτό θέμα από την προηγούμενη χρονιά είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική. Μάλιστα, λόγω της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, η Τράπεζα της Ελλάδος έθεσε την International Life υπό επιτροπεία. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας –που είναι σύμφωνα με πληροφορίες θέμα ημερών- η International Life θα δραστηριοποιείται μόνο στις γενικές ασφαλίσεις.

Άγνωστο παραμένει το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, της μεγαλύτερη ελληνικής ασφαλιστικής. Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς που θεωρούν ότι η πώληση της είναι θέμα χρόνου. Ωστόσο, λίγο καιρό πριν, στελέχη της εταιρείας δήλωναν πως ο βασικός μέτοχος, η Εθνική Τράπεζα, όχι μόνο δεν σκέφτεται να πουλήσει αλλά ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε εξαγορές εφόσον βρεθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου όπου και θα ολοκληρωθούν οι τριμηνιαίοι έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδας και θα υπάρχει μια εικόνα σχετικά με το ποιες εταιρείες λειτουργούν σε περιβάλλον Solvency II και ποιες χρειάζονται επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση. Από κει και πέρα μένει να φανεί πόσες ασφαλιστικές χωράει τελικά η ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider