Σε τροχιά υλοποίησης η επένδυση της BlackRock στην Ελλάδα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά υλοποίησης η επένδυση της BlackRock στην Ελλάδα

Μετά από μια κόντρα μηνών με την κυβέρνηση και τo υπουργείο Περιβάλλοντος και ενώ έχει διαρρεύσει ότι παγώνει την επένδυση της στην Ελλάδα η BlackRock λαμβάνει το «πράσινο φως» για την δημιουργία εμπορικού κέντρου στην καρδιά της Αθήνας.

O λόγος για το Academy Gardens, το εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται εδώ και μια δεκαετία στο πρώην εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη επί της Λεωφόρου Κηφισού στο ύψος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει έναν πολυχώρο εμπορίου και αναψυχής επιφάνειας 55.000 τμ σε μια έκταση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων συνολικής επιφάνειας 22.000 τμ.

Το έργο έχει παραμείνει στα… χαρτιά εδώ και 11 χρόνια λόγω προβλημάτων με τις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης αλλά και με την αρχαιολογία λόγω της περιοχής. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες υπήρχε μια κινητικότητα. Το έργο πέρασε από τον «σκόπελο» του ΣτΕ αν και με μειωμένους συντελεστές, ενώ τον περασμένο Μάιο το ΚΥΣΟΙΠ μετά από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη ενέκρινε την τροποποίηση των όρων δόμησης στην περιοχή και αποφάσισε την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας (ΜοU).

Εκκρεμούσε όμως η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό των όρων δόμησης των τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων που θα υλοποιηθεί η επένδυση. Η πολύμηνη καθυστέρηση είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις των επενδυτών με την κυβέρνηση η οποία εκτονώθηκε χθες Δευτέρα καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε το επίμαχο Διάταγμα.

Επιπλέον υπεγράφη και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και εταιρείας Artume που έχει αναλάβει την υλοποίηση της επένδυσης. Στο πλαίσιο του Μνημονίου η εταιρεία πέρα από την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου δεσμεύεται να δημιουργήσει χώρους πρασίνου και αναψυχής που θα αποδίδονται στους κατοίκους της περιοχής, ως ανταποδοτικά οφέλη.

Αυτό που μένει για να προχωρήσουν οι εργασίες είναι ένα ακόμη Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Αλλά και να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων και των εμπόρων της περιοχής κατά του τεράστιου εμπορικού κέντρου. Η πολύ δραστήρια επιτροπή κατοίκων της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος αντιτίθεται από την αρχή στο έργο λέγοντας ότι θα καταστρέψει την περιοχή και τους τοπικούς εμπόρους και διεκδικεί την δημιουργία πάρκου στην περιοχή που θα αναδείξει και τον αρχαιολογικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής βρίσκεται παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μάλιστα όταν βρισκόντουσαν στην αντιπολίτευση βουλευτές του κόμματος είχαν κάνει ερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με το έργο.

Η έκταση αγοράστηκε το 2007 από την εταιρεία Artume, η οποία τότε άνηκε σε fund της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία MGPΑ, θυγατρική του αυστραλιανού επενδυτικού ομίλου Macquarie Group. To 2013 η BlackRock εξαγόρασε την MGPA και μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία η Artume πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του BlackRock Europe Property Fund III.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider