«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τα κόκκινα δάνεια

«Σφίγγει» ο κλοιός για τις τράπεζες όσον αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα να ζητά επίσπευση των διαδικασιών στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται από τους δανειστές για έναρξη της διαδικασίας πώλησης των κόκκινων δανείων, προκειμένου να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους τραπεζίτες να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Οι εν λόγω πιέσεις συνάδουν με τις συστάσεις της επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, κατά την οποία είχε καλέσει τις τράπεζες να κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο.

Την Πέμπτη αναμένεται η κατάθεση από τον διοικητή της ΤτΕ της Ετήσιας Έκθεσης για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, ο κ. Στουρνάρας πρόκειται να εκδώσει Πράξη εντός των επόμενων ημερών με την οποία θα «ανοίξει το παιχνίδι» της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η μείωση του ποσοστού επισφαλειών στις τράπεζες στο 10% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 10%, σε ορίζοντα τριετίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, ο κ. Στουρνάρας έχει ήδη αποστείλει στα επιτελεία των τραπεζών σχετικά ερωτηματολόγια, προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό των επισφαλών απαιτήσεων που τα ιδρύματα θεωρούν ανακτήσιμες.

«Αγκάθι» στη διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελεί, ωστόσο, ο καθορισμός του πλαισίου των εξαιρέσεων από τους πλειστηριασμούς ανά κατηγορία δανείων (στεγαστικά / καταναλωτικά), καθώς μέχρι στιγμής το τοπίο παραμένει «θολό».

Στη σημερινή συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους τραπεζίτες συζητήθηκαν και τα θέματα συντονισμού με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, ιδίως των επιχειρηματικών.

Κύκλοι του ΤΧΣ αναφέρουν στο insider.gr ότι το Ταμείο ήδη βρίσκεται σε στενή συνεργασία με στελέχη του ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας (SSM) προκειμένου να καθοριστεί το ακριβές εποπτικό των κόκκινων δανείων, συμπεριλαμβανομένων των μεγεθών και των δεικτών που θα πρέπει να παρακολουθεί το Ταμείο όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider