Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 20 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 20 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2018

Στα 20 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας το α’ τρίμηνο του έτους, έναντι ζημιών ύψους 60 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Η οργανική κερδοφορία στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6,6% σε τριμηνιαία βάση και τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου κατά 83 μ.β. σε τριμηνιαία βάση.

Μείωση των NPEs κατά 8 συνεχή τρίμηνα

Τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, με το ρυθμό δημιουργίας νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα.

Η μείωση των NPEs υπερβαίνει το στόχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για το Α’ τρίμηνο του 2018 κατά 0,92 δισ. ευρώ. Η σχεδιαζόμενη πώληση χαρτοφυλακίου δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών θα διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για το 2018, σημειώνει η τράπεζα.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, η ΕΤΕ διατηρεί τα χαμηλότερα επίπεδα NPEs και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, σε συνδυασμό με τους υψηλότερους δείκτες κάλυψης NPEs και δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε 60% και 84%, αντίστοιχα

Ο συνδυασμός της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων κατά το 2017 και της εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9 έθεσε τις βάσεις για σημαντική αποκλιμάκωση του εγχώριου κόστους πιστωτικού κινδύνου (CoR), το οποίο διαμορφώθηκε σε 167 μ.β. το Α’ τρίμηνο του 2018 από 250 μ.β. το προηγούμενο τρίμηνο και 294 μ.β. το Α’ τρίμηνο του 2017.

Πλήρης απεξάρτηση από τον ELA

Επιπλέον, η ΕΤΕ παραμένει η παραμένει η μοναδική ελληνική συστημική τράπεζα με πλήρη απεξάρτηση από το μηχανισμό ELA. Ταυτόχρονα, ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώνεται στο 75% στην Ελλάδα, καταγράφοντας τα καλύτερα επίπεδα του κλάδου.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα ανέρχεται σήμερα σε μόλις 2,8 δισ. από 12,3 δισ. ευρώ το τέλος του 2016. Η έκθεση αυτή αντανακλά αποκλειστικά το πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (targeted longer-term refinancing operations - TLTROs). H ETE διατηρεί μηδενική εξάρτηση από το μηχανισμό ΕLA από τα τέλη Νοεμβρίου 2017.

Οι εγχώριες καταθέσεις εμφάνισαν σταθεροποιητικές τάσεις το Α’ τρίμηνο του 2018, παρά τις σημαντικές εισροές καταθέσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2017, λόγω εποχικότητας

Το πλεονέκτημα ρευστότητας της ΕΤΕ σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης τοποθετεί την Τράπεζα σε προνομιακή θέση ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης χορηγήσεων σε επιχειρήσεις.

«Η ρευστότητα της Τράπεζας συνιστά ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς η ΕΤΕ παραμένει η μοναδική Ελληνική Τράπεζα που αποδεσμεύτηκε από τον ELA, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αντανακλά αποκλειστικά το πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTROs)», σημειώνει ο κ. Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ.

« Με δείκτη δάνεια προς καταθέσεις μόλις στο 75% στην Ελλάδα, η ΕΤΕ παραμένει σε πλεονεκτική θέση ενόψει της ισχυροποίησης της ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας κυρίως στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider