Κριτήριο αξιολόγησης των τραπεζιτών τα έσοδα από τόκους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κριτήριο αξιολόγησης των τραπεζιτών τα έσοδα από τόκους

Το πόσο αποτελεσματικά «δουλεύουν» οι ελληνικές τράπεζες τα χρήματα τους είναι ένα από τα στοιχεία που αξιολογούν Ευρωπαϊκοί θεσμοί και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στη βάση της αποτίμησης του έργου των τραπεζικών διοικήσεων.

Και η αξιολόγηση αυτή καταδείχτηκε πολύ πρόσφατα πως είναι εξίσου σημαντική για το ΤΧΣ με τα κριτήρια καταλληλότητας (fit and proper) που έχουν θέσει SSM και ΕΒΑ.

Το μήνυμα που στέλνεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πως «οι τραπεζικές διοικήσεις θα κρίνονται πλέον εκ του αποτελέσματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν από την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ένας βασικός λόγος που συσσωρεύτηκε δυσαρέσκεια για το πρόσωπο του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη είναι πως τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας ήταν πολύ χαμηλά σε σχέση με τη δυναμική της.

Μάλιστα, εντός του ΔΣ της Εθνικής και ειδικά από τα ξένα μέλη του Συμβουλίου εκδηλώθηκε έντονη κριτική προς το πρόσωπο του κ. Φραγκιαδάκη για το ότι η τράπεζα δεν δουλεύει αποτελεσματικά τα λεφτά της. Μάλιστα, αυτή η πτυχή εκτιμάται πως θα αποτελέσει και το βασικότερο στοιχείο επί του οποίου θα αξιολογηθεί και το πρόσωπο που θα αναλάβει χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα.

Δεδομένου του ότι η Εθνική διαθέτει μακράν την μεγαλύτερη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι απαιτήσεις για τη δημιουργία εσόδων είναι μεγαλύτερες στην περίπτωση της. Η πίεση δε αυξάνεται από το γεγονός ότι άλλες τράπεζες με το 1/5 της ρευστότητας της Εθνικής παράγουν σχεδόν διπλάσια έσοδα.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει σήμερα κεφάλαια 5,1 δισ. ευρώ και πλεόνασμα ρευστότητας (δάνεια - καταθέσεις) 9,72 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά έχει διαθέσιμα προς χρήση 14,8 δισ. ευρώ. Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2018 τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τόκους ανήλθαν σε 349 εκατ. ευρώ. Εάν κανείς συγκρίνει την επίδοση της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 με τα περσινά καθαρά έσοδα από τόκους, τότε προκύπτει – χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα το τελικό αποτέλεσμα- πως το 2018 τα συνολικά καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής θα κυμανθούν κοντά στα 1,28 δισ. ευρώ. Πιο απλά, «δουλεύοντας» 14,8 δισ. ευρώ η Εθνική θα παράξει έσοδο από τόκους 1,28 δισ. ευρώ, ήτοι έσοδο ίσο με το 9% της συνολικής διαθέσιμης ρευστότητας της.

Τι ισχύει στις άλλες τράπεζες;

Η Alpha Bank διαθέτει σήμερα κεφάλαια 8,3 δισ. ευρώ και έχει έλλειμμα ρευστότητας (δάνεια - καταθέσεις) 5,6 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά έχει 2,7 δισ. ευρώ «καθαρό» χρήμα για να δουλέψει. Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2018 τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τόκους ανήλθαν σε 587 εκατ. ευρώ. Εάν συγκρίνει κανείς την επίδοση της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 με τα περσινά καθαρά έσοδα από τόκους, τότε προκύπτει – χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα το τελικό αποτέλεσμα- πως το 2018 τα συνολικά καθαρά έσοδα από τόκους της Alpha θα κυμανθούν κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ. Πιο απλά, δουλεύοντας 2,7 δισ. ευρώ θα παράξει έσοδο από τόκους 1,8 δισ. ευρώ, ήτοι έσοδο ίσο με το 70% της ρευστότητας της. Αυτό το μέγεθος δείχνει πόσο αποτελεσματικά διαχειρίζεται τα χρήματα της η Alpha Bank.

Η Eurobank διαθέτει σήμερα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ και έχει έλλειμμα ρευστότητας (δάνεια - καταθέσεις) 834 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά έχει 4,1 δισ. ευρώ χρήμα για να δουλέψει. Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2018 τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τόκους ανήλθαν σε 355 εκατ. ευρώ. Εάν συγκρίνει κανείς την επίδοση της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 με τα περσινά καθαρά έσοδα από τόκους, τότε προκύπτει– χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα το τελικό αποτέλεσμα- πως το 2018 τα συνολικά καθαρά έσοδα από τόκους της Eurobank θα κυμανθούν στα 1,45 δισ. ευρώ. Δουλεύοντας λοιπόν 4,1 δισ. ευρώ θα παράξει έσοδο από τόκους 1,45 δισ. ευρώ, ήτοι έσοδο ίσο με το 35% της διαθέσιμης ρευστότητας της.

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει σήμερα κεφάλαια 7,7 δισ. ευρώ και έχει πλεόνασμα ρευστότητας (δάνεια - καταθέσεις) 1,68 δισ. ευρώ, δηλαδή συνολικά διαθέτει 9,4 δισ. ευρώ χρήμα για να δουλέψει. Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 τα καθαρά έσοδα της τράπεζας από τόκους ανήλθαν σε 489 εκατ. ευρώ. Εάν συγκρίνει κανείς την επίδοση της περιόδου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2018 με τα περσινά καθαρά έσοδα από τόκους, τότε προκύπτει – χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα το τελικό αποτέλεσμα- πως το 2018 τα συνολικά καθαρά έσοδα από τόκους της Πειραιώς θα κυμανθούν στα 1,8 δισ. ευρώ. Δουλεύοντας λοιπόν 9,4 δισ. ευρώ θα παράξει έσοδο από τόκους 1,8 δισ. ευρώ, ήτοι έσοδο ίσο με το 20% της ρευστότητας της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider