Καλαντώνης: Δύσκολη, αλλά εφικτή, η μείωση των κόκκινων δανείων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλαντώνης: Δύσκολη, αλλά εφικτή, η μείωση των κόκκινων δανείων

Εφικτός, αλλά δύσκολος, θα είναι ο στόχος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα ευρωπαϊκά επίπεδα του 7%, μετά το 2019, δηλώνει στον Economist ο επικεφαλής διαχείρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης.

Σε ερώτηση του βρετανικού περιοδικού για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2019, που ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο της στρατηγικής εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Καλαντώνης σχολιάζει ότι «αυτή είναι η πιο δύσκολη ερώτηση».

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2019, και εφόσον επιτύχουν τους στόχους τους, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν NPEs ύψους 65 δισ. ευρώ, από 95,7 δισ. ευρώ που είχαν στο τέλος του 2017.

Όπως σχολιάζει ο Economist στο άρθρο του για τις προκλήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το προηγούμενο έτος σημειώθηκε βελτίωση στα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ωστόσο, η μείωση αυτή στηρίχθηκε κυρίως σε διαγραφές και πωλήσεις, αλλά και στο «πρασίνισμα» των δανείων, είτε λόγω ρυθμίσεων είτε λόγω επανεκκίνησης της αποπληρωμής.

Μεγαλύτερη πρόκληση τα επιχειρηματικά δάνεια

Για την επόμενη διετία, οι τράπεζες σχεδιάζουν μείωση των NPEs κατά 30 δισ. ευρώ και το πιο δύσκολο σημείο σε αυτό το εγχείρημα είναι η διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, επισημαίνει ο Economist.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η πώληση επιχειρηματικών δανείων. Αν και οι προβλέψεις καλύπτουν ήδη το 50% των NPEs και οι εγγυήσεις καλύπτουν θεωρητικά το υπόλοιπο 50%, οι τράπεζες και οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να αξιολογήσουν ποιες επιχειρήσεις είναι πράγματι βιώσιμες και ποιες όχι, καθώς και την πραγματική αξία των εγγυήσεων. Επίσης, οι οφειλέτες μπορεί να οφείλουν χρήματα σε περισσότερες από μία τράπεζες ενώ και οι εγγυήσεις μπορεί να είναι κατακερματισμένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού, εντός του έτους θα βγουν σε πλειστηριασμό 20.000 ακίνητα. Οι τράπεζες αγοράζουν οι ίδιες μεγάλο μέρος των ακινήτων, ωστόσο, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν συμβάλλει στην κινητοποίηση των στρατηγικών κακοπληρωτών, το ένα πέμπτο των ακινήτων που τέθηκαν προς πώληση, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς οι οφειλέτες βρήκαν χρήματα για να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

«Χάος» ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Σε ότι αφορά στις νομοθετικές αλλαγές με σκοπό στην επίσπευση της πτωχευτικής διαδικασίας, ο Economist εκτιμά ότι εξακολουθεί να επικρατεί «χάος», όπως αναφέρει εκπρόσωπος δικηγορικού γραφείου στην Αθήνα επικαλούμενος την περιπλοκότητα του καταστατικού για τις μικρές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται δε ότι πολλές νέες προσπάθειες για «εξωδικαστική» διευθέτηση θα απαιτήσουν τελικά αποφάσεις δικαστών επειδή το Κράτος, που είναι συχνά ο μεγαλύτερος πιστωτής, θα αντιταχθεί στα σχέδια των τραπεζών. Το δημοσίευμα σημειώνει, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει εξειδικευμένα δικαστήρια, αφού ο ίδιος δικαστής δικάζει διαζύγια τη μία μέρα και πλειστηριασμούς την επόμενη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider