Δεν «βλέπει» σύντομα άρση των capital controls η Fitch

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν «βλέπει» σύντομα άρση των capital controls η Fitch

Περαιτέρω χαλάρωση, αλλά όχι πλήρη άρση, «βλέπει» η Fitch για τα capital controls το προσεχές διάστημα, όπως αναφέρει στην πρόσφατη έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για επιτάχυνση της χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων, εφόσον το λειτουργικό περιβάλλον παραμείνει ευνοϊκό και η εμπιστοσύνη ενισχυθεί περαιτέρω, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση των δεικτών βιωσιμότητας (VRs) της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά στη «μάχη» των τραπεζών με τα κόκκινα δάνεια, ο οίκος εκτιμά ότι οι ρυθμοί μείωσης των NPEs θα αυξηθούν το τρέχον και το επόμενο έτος, χάρη στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και στα νέα νομικά μέσα που τέθηκαν σε εφαρμογή πέρυσι.

Στην αξιολόγησή του, ο οίκος αξιολόγησης έχει υπολογίσει τις προγραμματισμένες πωλήσεις «κόκκινων» χαρτοφυλακίων ύψους 12 δισ. ευρώ συνολικά για τις τράπεζες.

Η επιτυχημένη υλοποίηση των σχεδίων των τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, καθώς και με την εδραίωση της δευτερογενούς αγοράς για τα NPEs και τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Εκτιμά, ωστόσο, ότι ο όγκος των επισφαλειών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider