Goldman Sachs: Στις πωλήσεις θα «πέσει» το βάρος των κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Στις πωλήσεις θα «πέσει» το βάρος των κόκκινων δανείων

Στις πωλήσεις κόκκινων πακέτων σε funds θα στραφούν οι τράπεζες για να καλύψουν τους στόχους τους ως το 2019, εκτιμά σε σημερινή τις έκθεση για την Ελλάδα η Goldman Sachs.

Επισημαίνει δε οι εισπράξεις, είτε λόγω ρυθμίσεων είτε λόγω «πρασινίσματος» των κόκκινων δανείων, προχωρούν με χαμηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο και αυτό το κενό θα πρέπει να καλυφθεί με πωλήσεις σε funds.

Πωλήσεις NPEs έχουν όλες οι τράπεζες στα σχέδιά τους έως το τέλος του έτους, με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει πρόσφατα ολοκληρώσει την πρώτη πώληση ενυπόθηκων εξασφαλίσεων.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αντιξοότητες, σημειώνει η Goldman Sachs. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, σημειώνει ότι και οι τέσσερις τράπεζες δέχθηκαν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των βασικών δραστηριοτήτων τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη απομόχλευση, στην αναδιάρθρωση δανείων, στη συμπίεση των spreads και στο νέο πρότυπο IFRS9 που τέθηκε σε εφαρμογή. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν, ταυτόχρονα, οι χρηματοδοτικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά στο κόστος, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα λόγω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και του ορθολογισμού των δαπανών, ωστόσο, τα κέρδη προ προβλέψεων αναμένεται να παραμείνουν στάσιμα, καθώς οι τράπεζες να αναμένουν μονοψήφια ποσοστιαία μείωση του NII (καθαρά επιτοκιακά έσοδα) το 2018.

Τέλος, η Goldman διαπιστώνει σταδιακή βελτίωση της ρευστότητας. Μέχρι στιγμής, μόνο η Εθνική Τράπεζα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από τον ELA, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να μηδενίσει την εξάρτησή της και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider