«Χαμηλές πτήσεις» στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χαμηλές πτήσεις» στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Εντός των στόχων για μείωση των κόκκινων δανείων το α’ τρίμηνο κινήθηκαν οι τράπεζες στα συνολικά μεγέθη, «χωλαίνουν» ωστόσο οι πωλήσεις και οι ρευστοποιήσεις μέσω των πλειστηριασμών, ενώ χαμηλές είναι και οι επιδόσεις στα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την Τετάρτη για τις επιδόσεις των τραπεζών, τα NPΕs μειώθηκαν κατά 2,1% από το τέλος του 2017 και στα τέλη Μαρτίου βρίσκονταν στα 92,4 δισ. ευρώ, κατά 1,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους για το τρίμηνο.

Ο λόγος για τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις ήταν ο μειωμένος ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών, καθώς οι υψηλότερες από το αναμενόμενο διαγραφές και εισπράξεις. Αυτό υποδηλώνει, πρώτον, ότι οι τράπεζες δεν έχουν απεξαρτηθεί αρκετά από τις διαγραφές, παρά την πίεση του SSM, και, δεύτερον, η επίσπευση των πλειστηριασμών φέρνει έσοδα στα ταμεία των τραπεζών.

Αντιθέτως, χειρότερα από το αναμενόμενο κινήθηκαν οι πωλήσεις πακέτων σε funds, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, ενώ και οι πλειστηριασμοί απέδωσαν χαμηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Στο πεδίο αυτό, όμως, αναμένεται αισθητή βελτίωση των επιδόσεων τα επόμενα τρίμηνα, καθώς όλες οι τράπεζες έχουν δρομολογήσει πωλήσεις χαρτοφυλακίων, είτε με είτε χωρίς εξασφαλίσεις.

Υστερούν τα στεγαστικά

Όσον αφορά στα τρία χαρτοφυλάκια –στεγαστικό, καταναλωτικό και επιχειρηματικό– η εικόνα διαφέρει. Σχετικά καλύτερη εικόνα εμφανίζει το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, αλλά στο χαρτοφυλάκιο λιανικής οι τράπεζες δεν βρίσκονται ακόμη σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν οι ίδιες θέσεις.

Σε ετήσιο επίπεδο, πιο εντυπωσιακή είναι η μείωση του καταναλωτικού χαρτοφυλακίου (κατά 23,4%), καθώς οι πωλήσεις πακέτων αφορά κυρίως αυτή την κατηγορία. Στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο καταγράφηκε μείωση 12,6%, ενώ τα κόκκινα στεγαστικά μειώθηκαν μόλις 0,8%.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στα καταναλωτικά και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, όπου η τριμηνιαία μείωση άγγιξε τo 5,1% και 6,6% αντίστοιχα. Το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο υστερεί και σε αυτή την κατηγορία, με μείωση μόλις 0,3% από την αρχή του έτους.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει οι τράπεζες στον SSM για το διάστημα έως το 2019, τα στεγαστικά δάνεια θα μειωθούν κατά 7,2 δισ. ευρώ, τα καταναλωτικά κατά 13,8 δισ. ευρώ και τα επιχειρηματικά κατά 60,1 δισ. ευρώ.

Ειδικά για τα στεγαστικά, οι τράπεζες ποντάρουν στο «πρασίνισμα» των δανείων, ιδίως υπό τον φόβο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που ανέρχονται πλέον σε 3.000 μηνιαίως.

Για να ενισχύουν την κατηγορία αυτή, τους επόμενους μήνες αναμένεται να προσφέρουν πιο δελεαστικα πακέτα ρύθμισης στους κόκκινους δανειολήπτες, η οποίες θα περιλαμβάνει και κούρεμα του κεφαλαίου στο πρότυπο του «ιρλανδικού μοντέλο», το οποίο προωθεί μάλιστα και ο SSM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider