Σφίγγει η «θηλιά» των κόκκινων δανείων: Στο 10% ο στόχος για το 2022

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σφίγγει η «θηλιά» των κόκκινων δανείων: Στο 10% ο στόχος για το 2022

Ανεβαίνει συνεχώς ο πήχης για μείωση των κόκκινων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι εποπτικές αρχές πιέζουν για συνεχώς πιο φιλόδοξους στόχους που θα φέρουν σταδιακά τον δείκτη των NPEs κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα του 6%.

«Όποια τράπεζα δεν έχει μειώσει τον δείκτη κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο νούμερο την επόμενη τριετία θα έχει πρόβλημα», επισημαίνει στο insider.gr ανώτατη τραπεζική πηγή.

Όπως αποκαλύπτει η ίδια πηγή, ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) έχει ζητήσει μείωση του δείκτη NPEs «αισθητά κάτω από το 20%» έως το τέλος του 2021, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο μεταφράζεται στα επίπεδα του 15%. Για το 2022, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν μειώσει τον δείκτη κόκκινων δανείων κάτω από το 10% επί του συνόλου των χορηγήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν υποθέσουμε ότι οι χορηγήσεις μένουν σταθερές στα επίπεδα των 190 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία, οι τράπεζες καλούνται να βάλουν «ψαλίδι» σε 70 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), ώστε από τα 90 δισ. ευρώ που είναι σήμερα να υποχωρήσουν κάτω των 20 δισ. ευρώ έως το 2022. Εάν, βέβαια, ανοίξει η στρόφιγγα των χορηγήσεων, και αυξηθεί ο παρανομαστής, η επίτευξη του στόχου αυτού θα είναι πιο εύκολη για τις τράπεζες.

Με πωλήσεις θα «πιάσουν» τους στόχους

Το βάρος της μείωσης αυτής, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πέσει στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε funds, καθώς στην αναδιάρθρωση των κοινοπρακτικών δανείων. Ειδικά ως προς το τελευταίο, ο ίδιος παραδέχεται ότι η συνεργασία μεταξύ των τραπεζών μέσω του λεγόμενου «NPL Forum» δεν έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις που διαχειρίζεται η διατραπεζική ομάδα εργασίας ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ και η επίλυσή τους θα διευκολύνει σημαντικά τις τράπεζες στην επίτευξη των δύσκολων στόχων τους, αναφέρει.

Το ανώτατο τραπεζικό στέλεχος εξηγεί ότι για τη διαχείριση των εν λόγω μεγάλων επιχειρηματικών δανείων εξετάζεται είτε η ρύθμιση της οφειλής υπό την προϋπόθεση ότι ο επιχειρηματίας θα υπόκειται σε δεκαετή «εποπτεία» για τυχόν απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε η πώληση απευθείας σε funds. Η ανακοίνωση της πώλησης των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα μιας τέτοιας συναλλαγής, ωστόσο πολλές ακόμη μένουν σε εκκρεμότητα, όπως για παράδειγμα η Forthnet.

Για το ενδεχόμενο σύστασης bad bank, όπου θα μπορούσαν οι συστημικές τράπεζες να μεταβιβάσουν τα προβληματικά δάνεια, το ίδιος στέλεχος εμφανίζεται σκεπτικό. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε σε συρρίκνωση του ενεργητικού των τραπεζών στο μισό περίπου, δίνοντας τροφή σε σενάρια –ή και πιέσεις- για περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου, η οποία όμως θα έφερνε υπερ-συγκέντρωση, κάτι που απεύχεται και η ίδια η ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider