«Σφραγίδα» αξιοπιστίας δίνει το ΔΝΤ στις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σφραγίδα» αξιοπιστίας δίνει το ΔΝΤ στις τράπεζες

«Αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα των stress tests» που επιβεβαιώνει την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, διαμήνυσε σήμερα, Πέμπτη, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πίτερ Ντόλμαν.


Όπως δήλωσε στο insider.gr ο κ. Ντόλμαν, στο περιθώριο της ενημέρωσης για τη Δήλωση Συμπερασμάτων του ΔΝΤ για το 2018, οι ενδείξεις είναι θετικές για τις τράπεζες και, όπως για την οικονομία έτσι και για το τραπεζικό σύστημα, «οι αγορές έχουν ανοίξει».

Ανώτατα τραπεζικά στελέχη εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις σημερινές δηλώσεις του ΔΝΤ και τις χαρακτηρίζουν θετικές για το τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις εγχώριες τράπεζες, καθώς στην περυσινή έκθεση βιωσιμότητάς του ελληνικού χρέους, το Ταμείο είχε ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου της ποιότητας των στοιχείωνενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) καθώς εντόπιζε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10 δισ. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες.

«Πιο φιλόδοξοι στόχοι για τα NPEs»

Ο κ. Ντόλμαν τόνισε, πάντως, ότι είναι ζωτικής σημασίας να μειωθούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια, καθώς δεσμεύουν ρευστότητα που οι τράπεζες πρέπει να διοχετεύσουν στην οικονομία προκειμένου να επισπευστεί η ανάκαμψη.

Επανέλαβε δε ότι το υπέρογκο φορτίο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), στο 49% των συνολικών χορηγήσεων με βάση τα στοιχεία α’ τριμήνου του 2018, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη και θα πρέπει οι τράπεζες να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους στόχους μείωσής τους. Σημειώνεται ότι ο συμφωνηθείς -μεταξύ τραπεζών και SSM- στόχος διαμορφώνεται στο 35% στο τέλος του 2019, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες δέχονται πιέσεις για μείωση ακόμη και σε μονοψήφιο νούμερο το 2022.

Ο κ. Ντόλμαν σημείωσε, βέβαια, ότι πλέον οι τράπεζες διαθέτουν ένα πολύ βελτιωμένο νομικό πλαίσιο και θα πρέπει να το «αξιοποιήσουν πλήρως» για τον σκοπό αυτό. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και άλλα μέτρα.

«Για την επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών χρειάζονται περισσότερο φιλόδοξοι στόχοι μείωσης των NPEs, προληπτική δημιουργία κεφαλαιακών μαξιλαριών, περαιτέρω βήματα για την άμβλυνση των κινδύνων ρευστότητας και χρηματοδότησης και πιο ισχυρή εσωτερική τραπεζική διακυβέρνηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δήλωση Συμπερασμάτων που δημοσιοποίησε σήμερα το Ταμείο.

Όσον αφορά στη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων (cash buffers), αυτά προβλέπονται ούτως ή άλλως από τα νέα χρηματοοικονομικά πρότυπα IFRS9, τα οποία τέθηκα σε ισχύ φέτος.

«Να αρθούν τα capital controls»

Ένα ακόμη «μελανό σημείο» για το ελληνικό σύστημα είναι τα capital controls, τα οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει σταδιακά να αρθούν, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί αλλά και τις εκάστοτε οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Το στέλεχος του ΔΝΤ διαμήνυσε, σε όλους τους τόνους, ότι η χρηματοδότηση από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία πρέπει να αποκατασταθεί και αυτό αποτελεί βασικό προβληματισμό για την επιστροφή σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider