ΤτΕ: Οι πωλήσεις «κλειδί» για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤτΕ: Οι πωλήσεις «κλειδί» για τη μείωση των κόκκινων δανείων

Την ανάγκη να αναθεωρηθούν προς τα επάνω οι στόχοι των τραπεζών για μείωση των κόκκινων δανείων και να επισπευτούν οι πωλήσεις, έναντι των διαγραφών που κυριάρχησαν το α’ τρίμηνο, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε νέα της έκθεση.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες σήμερα, αναφέρει η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2017-2018 και σημειώνει ότι το 2017 μειώθηκαν κατά 10% στα 94,4 δισ. ευρώ κυρίως λόγω διαγραφών (6,5 δισ.) και λιγότερο λόγω πωλήσεων (3,6 δισ.). «Στο μέλλον αναμένονται καλύτερες επιδόσεις, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει, και σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματοποιήσει, πωλήσεις δανείων», επισημαίνεται.

Για το τέλος του 2019, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των NPEs στα 64,6 δισ. ευρώ. «Η βελτίωση αυτή εκτιμάται ότι θα προέλθει από την επίσπευση πώλησης δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο, καθώς επίσης και μέσω αύξησης των διαγραφών, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο λιανικής», σημειώνεται.

Προειδοποιεί δε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές, καθώς οι χορηγήσεις δεν εμφανίζουν πρόοδο, ενώ τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

Τα καλυμμένα ομόλογα οδηγούν σε επεξάρτηση από τον ELA

Για πρώτη φορά μετά το 2014, τους τελευταίους μήνες οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες άντλησαν κεφάλαια ύψους 2.250 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων με την έκδοση καλυμμένων ομολογιών. Ταυτόχρονα, η εξάρτηση από την έκτακτη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει μειωθεί σημαντικά, με το ανώτατο όριο χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) να ανέρχεται σήμερα σε 10,9 δισεκ. ευρώ από 90 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015.

«Η απεξάρτηση από τον εν λόγω μηχανισμό είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση ότι τα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους αποδεκτούς τίτλους. Αυτό είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί σε κάποια έκταση κατ’ αρχάς με τη διατήρηση του waiver», σημειώνει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Εξάλλου, οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να αντλήσουν, όπως και κατά το παρελθόν, χρηματοδότηση μέσω των αγορών κεφαλαίων με την έκδοση ομολόγων, προσθέτει.

Περιορίστηκαν οι ζημιές για τις τράπεζες

Το 2017 περιορίστηκαν οι ζημίες των ελληνικών τραπεζών, ενώ το α’ τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες επανήλθαν σε κερδοφορία, η οποία όμως παραμένει αδύναμη, αναφέρει η έκθεση. Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1) σε ενοποιημένη βάση και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (15,8% και 16,4% αντίστοιχα το Μάρτιο του 2018).

Τέλος, η Νομισματική Έκθεση αναφέρεται στη θετική έκβαση των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, αν και δεν είχε οριστεί ελάχιστο όριο «επιτυχίας». Όπως εξηγεί, τα αποτελέσματα ανά τράπεζα θα συνεκτιμηθούν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP), βάσει της οποίας ο επόπτης ενδέχεται να ζητήσει από κάποια τράπεζα να τηρεί πρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα ή και να θέσει ποιοτικές απαιτήσεις (απαιτήσεις του Πυλώνα ΙΙ).

Αύξηση των καταθέσεων

Αυξητική πορεία ακολουθούν τέλος οι καταθέσεις, οι οποίες έχουν ενισχυθεί κατά 14,6 δισ. ή 9% από τον Ιούνιο του 2015 όπου επιβλήθηκαν τα capital controls. Παράλληλα, οι τραπεζικές πιστώσεις προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν σταθεροποίηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider