Επ. Ανταγωνισμού: Συμμετοχή σε διακρατικό έργο για καταπολέμηση συμπαιγνιακών πρακτικών σε δημόσιους διαγωνισμούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επ. Ανταγωνισμού: Συμμετοχή σε διακρατικό έργο για καταπολέμηση συμπαιγνιακών πρακτικών σε δημόσιους διαγωνισμούς
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού συμμετέχει σε διακρατικό έργο με επικεφαλής τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το οποίο έχει ως στόχο την καταπολέμηση συμπαιγνιακών πρακτικών στους δημόσιους διαγωνισμούς.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού συμμετέχει σε διακρατικό έργο με επικεφαλής τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το οποίο έχει ως στόχο την καταπολέμηση συμπαιγνιακών πρακτικών στους δημόσιους διαγωνισμούς.

Tο διετές αυτό έργο, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2024, αποσκοπεί στη βελτίωση των μηχανισμών πρόληψης και ανίχνευσης συμπαιγνιακών πρακτικών σε δημόσιους διαγωνισμούς. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (Technical Support Instrument - TSI) και συμμετέχουν σε αυτό και οι αρχές ανταγωνισμού της Αυστρίας (BWB), της Βουλγαρίας (CPC), της Κροατίας (AZTN), της Κύπρου (ΕΠΑ) και της Ρουμανίας (RCC).

Η νόθευση διαγωνισμών - παράνομες συμφωνίες μεταξύ οικονομικών φορέων που αποσκοπούν στη νόθευση του ανταγωνισμού στο πλαίσιο διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων - είναι ένας από τους σοβαρότερους περιορισμούς του ανταγωνισμού, υπονομεύει την ακεραιότητα των διαγωνιστικών διαδικασιών και οδηγεί σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Οι επιμέρους δράσεις του έργου επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους αυτών των πρακτικών, στην αύξηση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και την προώθηση του ανταγωνισμού στους δημόσιους διαγωνισμούς και περιλαμβάνουν:

  • Ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω της επιμόρφωσης φορέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα
  • Έκθεση βέλτιστων πρακτικών για την καταπολέμηση σχετικών συμπεριφορών
  • Εκπαιδευτικό πακέτο για την ενίσχυση της συμμόρφωσης με τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις
  • Προτάσεις συνεργασίας μεταξύ των αρχών ανταγωνισμού και των αναθετουσών αρχών και/ή άλλων δημόσιων φορέων

Η επίσημη εκδήλωση της έναρξης του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 στα κεντρικά γραφεία της Αρχής Ανταγωνισμού της Κροατίας και διαδικτυακά.

Το πρώτο επιμορφωτικό σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2025, θα στοχεύει στην κατάρτιση εκπροσώπων της ΕΑΔΗΣΥ και αναθετουσών αρχών σε θέματα, όπως ιδίως τις μορφές και ενδείξεις νόθευσης διαγωνισμών και τους μηχανισμούς υποβολής αναφορών.

Το έργο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΑ για την καταπολέμηση συμπαιγνιακών πρακτικών σε δημόσιους διαγωνισμούς. Η ΕΑ έχει ήδη δημοσιεύσει έναν Οδηγό για τις Αναθέτουσες Αρχές: Ανίχνευση και Πρόληψη Συμπαιγνιακών Πρακτικών σε Διαγωνισμούς Προμηθειών και έχει θέσει σε λειτουργία ένα ειδικό σύστημα Ανώνυμης Παροχής Πληροφοριών για Αναθέτουσες Αρχές

Η ΕΑ προσβλέπει στη συνεργασία με τους εταίρους της σε αυτό το έργο και στη θετική επίδραση που αυτό εκτιμάται ότι θα έχει στην προώθηση του ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος - Τι έρχεται για νέους γονείς

Αττική Οδός: Σενάριο «παράτασης» της σύμβασης για ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ μέχρι να «περάσει» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider