Απαλαγάκη: Αποκαρδιωτική η χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απαλαγάκη: Αποκαρδιωτική η χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Μόλις 152 επιχειρήσεις έχουν κάνει, έως σήμερα, χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από το βήμα του 23ου Banking Forum, η κ. Απαλαγάκη χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικά» τα αποτελέσματα τόσο του Κώδικα Δεοντολογίας, όσο και του εξωδικαστικού μηχανισμού. «Λύση μέσω του Κώδικα αναζήτησαν περί τις 500.000 επιχειρήσεις. Εξ αυτών μόλις το 1/3 ανταποκρίθηκε στη ρύθμιση, διάρκειας έως τριών ετών», δήλωσε.

«Αντιστοίχως, στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις 152 επιχειρήσεις, ενώ δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για την πλατφόρμα», σημείωσε ο κ. Απαλαγάκη. Όσον αφορά στον Νόμο Κατσέλη, τόνισε πως το ύψος των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ανέρχεται περίπου σε 20 δισ. ευρω, αντιστοιχώντας στο 22% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικά (NPEs).

«Θα επιτευχθούν οι στόχοι των μην εξυπηρετούμενων δανείων»

Την αισιοδοξία της ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν τεθεί μέχρι το 2019, εξέφρασε η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η κ.Απαλαγάκη επισήμανε ότι η δημιουργία του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην χώρα μας δεν οφείλεται κατά κύριο λόγο στην «γενναιόδωρη στρατηγικήπιστωτικης επέκτασης που ακολούθησαν οι τράπεζες» για μια μακρά περίοδο πριν την κρίση- όπως συνηθίζεται να υποστηρίζεται - αλλά είναι συνέπεια οριζόντιων κινήσεων που δεν προήλθαν από τις τράπεζες, και καλλιέργησαν την κουλτούρα της μη πληρωμής.

Αναφερόμενη στην επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία η κ.Απαλάγακη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η συνέχιση της προϋποθέτει περαιτέρω ανάπτυξη και νέες πιστώσεις. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα κριτήρια που πρέπει να υιοθετούνται στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και ειδικότερα στο κριτήριο της βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου να δοθούν νέα δάνεια.

100 δισ. ευρώ καταθέσεις έφυγαν από τις τράπεζες

Στα 100 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις που έχασε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Από αυτά, οι τράπεζες κατόρθωσαν να ανακτήσουν μόνο το 9% (ήτοι 14,6 δισ. ευρώ) σε βάθος τριετίας, μια τάση που θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα να επιστραφεί περίπου το 30% την επόμενη τριετία.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι το σύνολο των καταθέσεων που χάθηκε από τις τράπεζες δεν αφορά μόνο σε μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά και σε κάλυψη (πληρωμή) υποχρεώσεων. «Όσο δεν αίρονται τα capital controls δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των Ευρωπαίων», κατέληξε η κυρία Απαλλαγακη.

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ απαιτούνται ως το 2030

«Με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% από τούδε και στο εξής και 20% ποσοστό επενδύσεων στο ΑΕΠ μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουν γίνει επενδύσεις, ύψους 600 εκατ. ευρώ». Αυτό τόνισε ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, τονίζοντας την ανάγκη να καλυφθεί το επενδυτικό κενο, που έχει συσσωρευτεί στην οικονομία τα τελευταία χρόνια.

«Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε προ κρίσης ποσοστά επενδύσεων, τότε που άγγιζε το 22%», σχολίασε από την πλευρά του και ο Επκεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Alpha Bank, Παναγιωτης Καπόπουλος. Θυμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χαμηλότερο μερίδιο επενδύσεων - τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα - καταγράφεται στην Ελλάδα, καθώς ανέρχεται στο 12,6% εναντι 20,1% σε επιπεδο Ευρωπης.

Στα εν εξελίξει επενδυτικά σχέδια σε ενέργεια, logistics και τουρισμό,, τα οποία - εάν δεν «στραβώσει» το κλίμα - μπορούν να αποδώσουν εως και 65,5 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας εστίασε ο Group Chief Economist της Eurobank, δρ. Τάσος Αναστασατος.

«Κλειδί» η χρηματοδότηση από τις τράπεζες

Το τραπεζικό σύστημα είναι εκείνο, που λόγω του ρόλου του καλείται και να σηκώσει το... βάρος των επενδύσεων, υποστήριξαν οι επικεφαλής οικονομικών μελετών των τεσσάρων τραπεζών. Ήδη, σημείωσαν, σχεδιάζεται η σταδιακή διοχέτευση κεφαλαίων -τρία δισ. ευρώ απο την Τραπεζα Πειραιώς και 6,5 δισ. ευρώ από την Alpha Bank σε βάθος τριετίας.

«Και ο επιχειρηματικός κόσμος, πάντως, θα πρέπει να συμμετέχει με μεγαλύτερο ποσοστό στα εκάστοτε επενδυτικά έργα, είτε με ιδία κεφάλαια είτε μέσω της συμμέτοχης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το πακέτο Γιούνκερ», κατέληξε ο κ. Λεκκός.

Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Eurobank δρ. Τάσος Αναστασάτος έδωσε έμφαση στη σημασία συνέχισης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι «απαιτούνται εμπροσθοβαρείς πολιτικές για ανάκτηση εμπιστοσύνης αγορών, σε βάθος χρόνου ώστε να υπάρξει θετική επίδραση στο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης». Σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις εντοπίζονται στο άνοιγμα αγορών αγαθών &υπηρεσιών, στην επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης, στη βελτίωση πλαισίου χρήσης γης/ολοκλήρωση κτηματολογίου και στις ενεργητικές πολιτικές αγοράς εργασίας.

Ο κ. Αναστασάτος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες ακόμη και σήμερα διαθέτουν πόρους για να στηρίξουν επενδυτικές προσπάθειες, είτε μόνες τους είτε από κοινού με διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες. Ταυτόχρονα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και πλατφόρμες στήριξης της εξωστρέφειας. «Ανάπτυξη με αρνητική πιστωτική επέκταση δεν γίνεται. Ωστόσο η πιστωτική επέκταση σε αυτό τον κύκλο θα ακολουθητέε την ανάκαμψη, δεν θα την οδηγήσει» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Αναμένουμε ότι ο βαθμός πιστωτικής επέκτασης θα επιστρέψει σε θετικά επίπεδα τα επόμενα χρόνια ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs, την επιστροφή καταθέσεων και τη βελτίωση της πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά», πρόσθεσε ο κ. Αναστασάτος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής ανάλυσης ελληνικής οικονομίας της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας επισήμανε μεταξύ άλλων τη σημασία που θα έχουν οι ποιοτικές επενδύσεις στην ανάπτυξη καθώς και στον ενεργητικό ρόλο που θα έχει το τραπεζικό σύστημα στη διαχείριση της ρευστότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider