Ποιος είναι ο ρόλος του SSM στο «κραχ» των τραπεζών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιος είναι ο ρόλος του SSM στο «κραχ» των τραπεζών
Σιγή ιχθύος τηρεί ο Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας (SSM). «Πού είναι ο Επόπτης;» διερωτώνται στο insider.gr υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου

Σιγή ιχθύος τηρεί ο Ενιαίος Μηχανισμός Σταθερότητας (SSM) τις τελευταίες ημέρες που οι ελληνικές τράπεζες βιώνουν πρωτοφανές selloff στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στελέχη του τραπεζικού χώρου διερωτώνται γιατί δεν παρεμβαίνει υπέρ των τραπεζών.

«Πού είναι ο Επόπτης;» διερωτώνται στο insider.gr υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού κλάδου τα οποία θεωρούν απαραίτητη την παρέμβαση της Φρανκφούρτης για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το δημοσίευμα του Bloomberg πριν από 10 ημέρες, σύμφωνα με το οποίο ο SSM έχει δώσει προθεσμία στην Τράπεζα Πειραιώς να αντλήσει κεφάλαια Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου ήταν, σύμφωνα με πολλούς, η αφορμή που πυροδότησε το τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να χάνουν 560 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Και στη χθεσινή συνεδρίαση, όμως, οι πιέσεις συνεχίστηκαν, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 6,45% και τη μετοχή της Πειραιώς να κλείνει με απώλειες 11%. «Μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, ο SSM όφειλε να παρέμβει, υπενθυμίζοντας στην αγορά ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κρίθηκαν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες στα stress tests που ολοκληρώθηκαν την Άνοιξη», αναφέρει η ίδια πηγή.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών, πάντως, επισημαίνουν ότι ο ρόλος του Επόπτη δεν είναι να σχολιάζει ούτε να παρεμβαίνει με αφορμή τις διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια, αλλά ούτε για να υπερασπιστεί μια μεμονωμένη τράπεζα. Ο ρόλος του έγκειται στη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και παρεμβαίνει όταν υφίσταται συστημική κρίση, αναφέρουν.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τις τράπεζες ο SSM καταρτίζει τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση του σοβαρότερου προβλήματος σήμερα για τις ελληνικές τράπεζες -τα κόκκινα δάνεια– και στην παρούσα φάση διαμορφώνεται η στοχοθεσία για τα έτη 2020-2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider