Διπλάσια κονδύλια για την περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλάσια κονδύλια για την περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη

Αυξημένες προσδοκίες επιφέρει για τον αγροτικό κόσμο, τις τοπικές κοινωνίες αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το νέο LEADER 2014-2020 καθώς οι πόροι που διατίθενται είναι διπλάσιοι (ανέρχονται πλέον σε 400 εκατ. ευρώ) ενώ το 2015 θεωρείται ως η καλύτερη χρονιά υλοποίησης με πληρωμές που ξεπέρασαν τις πληρωμές όλων των προηγούμενων ετών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, σε ενημερωτική ημερίδα για το LEADER «Για το LEADER το έτος 2015 ήταν η καλύτερη χρονιά υλοποίησης. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ως προκύπτει από τα νούμερα, ότι οι πληρωμές λειτουργικών αντιστοιχούν στο 38% των πληρωμών για επενδύσεις».

Όπως τόνισε, εντοπίστηκε σημαντικό έλλειμμα στο σχεδιασμό τον προγραμματισμό και την εφαρμογή των τοπικών προγραμμάτων, γεγονός που πρέπει να αποφευχθεί στην νέα προγραμματική περίοδο. «Το έλλειμμα αυτό εντοπίζεται και στη διαχειριστική επάρκεια που πρέπει να διαθέτουν οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις του νέου ΠΑΑ».

Στόχος του νέου LEADER είναι να ενθαρρυνθεί η αποκεντρωμένη εφαρμογή του νέου ΠΑΑ και βασικές προτεραιότητες είναι μεταξύ άλλων η διαχειριστική επάρκεια των ΟΤΔ όπου «οι Αναπτυξιακές Εταιρίες θα πρέπει να αποτελούν ισχυρή δομή κινητοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και όχι άλλη μια στρεβλή δημόσια επιχείρηση που διασφαλίζει την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της και μόνο μέσα από τα προγράμματα χωρίς να προσφέρει δημιουργικά στη τοπική κοινωνία και οικονομία», όπως ανέφερε ο κ. Κασίμης.

Μέχρι και το 2014 η απορρόφηση στο προερχόταν κύρια από τα λειτουργικά των ΟΤΔ και όχι από επενδύσεις, εικόνα που βελτιώθηκε το 2015. Συγκεκριμένα μέχρι και το 2014 από τα 76 εκατ. ευρώ συνολική απορρόφηση, τα 37 εκατ. ευρώ αφορούσαν πληρωμές λειτουργικών δαπανών, δηλαδή για κάθε έργο που υλοποιείται τα μισά αφορούσαν σε λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΔ.

Προτεραιότητα όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας είναι «η σωστή επιλογή έργων με βάση τη σκοπιμότητα, την ωριμότητα και την προστιθέμενη αξία τους.

Τέλος, προκειμένου να αξιοποιηθούν επαρκώς οι πόροι προωθείται στενή παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος προσκλήσεων, ένταξης, αξιολόγησης και υλοποίησης των έργων «ώστε να μην ξαναπαρατηρηθούν τα φαινόμενα πραγματοποίησης προκηρύξεων και νομικών δεσμεύσεων μέχρι τελευταία στιγμή», όπως ανέφερε ο κ. Κασίμης.

Τι είναι το πρόγραμμα LEADER

H Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER (Liaisons Entre Actions de Développement de l’ Economie Rurale – Δεσμοί μεταξύ δράσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας του αγροτικού χώρου) διενεργείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και προσπαθεί να εισάγει αλλά και να ενδυναμώσει τους δεσμούς συνεργασίας κυρίως μεταξύ των τοπικών φορέων και κοινωνικών ομάδων προς αποτέλεσμα εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής.

Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 η προσέγγιση LEADER διατηρεί το βασικό στοιχείο της εκ των κάτω προς τα επάνω προσέγγισης στο σχεδιασμό πολυτομεακών τοπικών στρατηγικών και παράλληλα δίδεται η δυνατότητα της πολυταμειακής προσέγγισης (CLLD) καθώς και της διεύρυνσης των περιοχών εφαρμογής.

Συγκεκριμένα η πρωτοβουλία CLLD-LEADER περιλαμβάνει στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης σε τοπική βάση, που προορίζονται για σαφώς χωρικά προσδιορισμένες περιοχές ο πληθυσμός των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 10.000-150.000 κατοίκων. Παράλληλα, ενθαρρύνει τις τοπικές εταιρικές σχέσεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, καλούμενες «Ομάδες Τοπικής Δράσης» (ΟΤΔ) καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων και έργων συνεργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider