Πώς η πανδημία «απογείωσε» τα ελληνικά φρούτα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η πανδημία «απογείωσε» τα ελληνικά φρούτα
Κατά τη διάρκεια των lockdown σε ολόκληρο των κόσμο, τα ελληνικά πορτοκάλια, λεμόνια και ακτινίδια έγιναν ανάρπαστα στο εξωτερικό.

Περιζήτητα στο εξωτερικό έγιναν την περίοδο την πανδημίας τα ελληνικά φρούτα, καταρρίπτοντας μάλιστα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις εξαγωγές.

Η δυναμική είχε φανεί ήδη από το προηγούμενο έτος καθώς το 2019 ήταν χρονιά-ρεκόρ όλων των εποχών για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, κάτι που συνεχίζεται και το 2020. Αλλωστε κατά τη διάρκεια των lockdown σε ολόκληρο των κόσμο, τα ελληνικά πορτοκάλια, λεμόνια και ακτινίδια έγιναν ανάρπαστα στο εξωτερικό. Συνολικά το πρώτο τετράμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, τα πορτοκάλια κατέγραψαν 55,4% αύξηση σε αξία και 26,2% σε όγκο, τα λεμόνια με 84,3% σε αξία και 26,4% σε όγκο, τα ακτινίδια με 33,5% σε αξία και 11,8% σε όγκο.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο insider.gr o Ειδικός Σύμβουλος- εκπρόσωπος του Συνδέσμου, Γιώργος Πολυχρονάκης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πολλοί καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο στην αναζητούσαν τροφές, πλούσιες σε με βιταμίνη C προκειμένου να ενισχύσου το ανοσοποιητικό τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ποιότητα των ελληνικών φρούτων έφερε την αύξηση στη ζήτηση και την εκτόξευση των εξαγωγών.

«Η σημασία της διατήρησης μιας υγιεινής διατροφής θα ενισχυθεί από αυτήν την κρίση και μαζί με αυτήν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντική παράμετρος στην επιλογή τους, αλλά η προέλευσης και ιχνηλασιμότητα είναι τα κριτήρια για αύξηση της ζήτησης. Οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν από πού προέρχεται το προϊόν, πως και πού παρήχθη αλλά και τι καλλιεργητικές πρακτικές ακολούθησαν οι καλλιεργητές του. Λόγω της επιδημίας η πιο κατάλληλη υγιεινή συσκευασία καθίσταται όλο και πιο σημαντική καθώς μειώθηκε η ζήτηση για μη τυποποιημένα και συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Πολυχρονάκης.

Ρεκόρ όλων των εποχών καταγράφεται παράλληλα και στις εξαγωγές κερασιών οι οποίες την τελευταία εβδομάδα παρουσίασαν άνοδο κατά 46,5% ενώ ρεκόρ καταγράφουν και οι εξαγωγές των καρπουζιών, αυξημένες κατά 13,6% σε σχέση με πέρσι.

«Κυριαρχεί» διεθνώς το ελληνικό ακτινίδιο

Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά στην παραγωγή ακτινιδίων ενώ φέτος καταρρίπτει και το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις εξαγωγές.

Τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, η παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα φτάσει τους 290.000 τόνους.

Η χώρα μας, η οποία με βάση τα στοιχεία του 2018 βρισκόταν στην 5η θέση μετά τις Κίνα, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία και Ιράν στην παραγωγή ακτινιδίων, εκτιμάται ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2019 θα ανέβει στην 4η θέση. Μάλιστα όπως σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης η επόμενη χρονιά αναμένεται ακόμη καλύτερη, με την παραγωγή να αναμένεται στους 310.000 - 320.000 τόνους.

Όσον αφορά στις εξαγωγές ακτινιδίων, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως μετά την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία.. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS οι εξαγωγές ακτινιδίων μέχρι το τέλος Μαΐου έφτασαν τις 175.000 τόνους, αριθμός που ήδη αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών ενώ έως το τέλος Αυγούστου εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 177.000.

Διαβάστε επίσης:

Το ελληνικό ακτινίδιο «κατακτά» τον κόσμο

Εκτινάχθηκαν οι εξαγωγές ελληνικών κερασιών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider