«Κράσαρε» η αγορά από τις αυξημένες ανάγκες για εξαρτήματα υπολογιστή

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κράσαρε» η αγορά από τις αυξημένες ανάγκες για εξαρτήματα υπολογιστή
Υπολογιστές, κάμερες, μικρόφωνα είναι σχεδόν απαραίτητα για στον τρόπο ζωής των περισσότερων, όμως είναι πλέον σε ανεπάρκεια στην αγορά.

Στο «έλεος» της τεχνολογίας βρίσκεται σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης, τόσο αυτή την περίοδο της... καραντίνας λόγω κορονοϊού, όσο και πριν.

Η τεχνολογία, τα κινητά και οι υπολογιστές και φυσικά το Internet έχουν γίνει αναπόσπαστα σημεία και «εργαλεία» της καθημερινότητας μας. Ακόμα και όσοι «αντιστέκονταν» στην εποχή του κορονοϊού, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη συνωστίζονται στην εικονική πραγματικότητα του υπολογιστή για να διατηρήσουν την επαφή τους με τον έξω κόσμο.

Ελλείψεις και ανεπάρκεια τεχνολογικών προϊόντων

Υπολογιστές, κάμερες, μικρόφωνα μπήκαν ραγδαία στη ζωή μας και, ως ήταν αναμενόμενο, το σύστημα «κράσαρε» και γι' αυτά τα είδη, που είναι πλέον σε ανεπάρκεια στην αγορά. Στην ελληνική αγορά, κάμερα υπολογιστή δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Οι παραγγελίες του τελευταίου μήνα, στον βασικό προμηθευτή, την Κίνα, πολλαπλασιάστηκαν.

«Από τις επαφές μου με τους πελάτες μου, υπολογίζω ότι αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά η ζήτηση ξεπερνάει τις 300.000 κάμερες. Τα μεγάλα καταστήματα έχουν στερέψει και οι τεχνικοί προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας με υλικό που παραγγέλνουμε από το εξωτερικό. Αλλά, όπως βλέπετε, η κάμερα υπολογιστή είναι πλέον εξάρτημα ζωής σχεδόν για όλο τον πλανήτη. Αντίστοιχη με τη δική μας έλλειψη παρατηρείται και στις χώρες - προμηθευτές, όπου επίσης εξελίσσονται μάχες με τον ιό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προγραμματιστής, τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Κώστας Πουλτουρτζίδης.

Οι φορητοί υπολογιστές (laptop), με τις ενσωματωμένες κάμερες, είναι λύση, η οποία ωστόσο δεν ενδείκνυται για όλες τις απαιτήσεις. Οι διδάσκοντες που διαθέτουν laptop δεν μπορούν εύκολα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των τηλε-μαθημάτων, καθώς χρειάζονται κάμερες με βάση περιστρεφόμενη για την καλύτερη επικοινωνία με τους μαθητές. Άλλωστε, τα laptop θεωρούνται πολυτελές εξάρτημα της τελευταίας μόλις μίας δεκαετίας με κοινό χρηστών, που επικεντρώνεται κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων.

Όσο υπήρχε σχετική ελευθερία κινήσεων στην αγορά, οι τεχνικοί υπολογιστών έτρεχαν και δεν προλάβαιναν… Αρκετοί από τους πολίτες, «ξέθαβαν» κάμερες παλιάς τεχνολογίας, που όλο το προηγούμενο διάστημα σνόμπαραν ως μη χρήσιμες. Αλλά τα προγράμματα των υπολογιστών δεν «σηκώνουν» όλα τα είδη.

«Μία παλιά κάμερα pc δεν φοριέται σε όλους τους υπολογιστές. Τα προγράμματα των υπολογιστών αναβαθμίζονται πλέον από μόνα τους και τα παλιά εξαρτήματα δεν συγχρονίζονται με τα δεδομένα των διαρκών ενημερώσεων» εξηγεί ο κ. Πουλτουρτζίδης και προσθέτει: «Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί συμπολίτες μας έχουν μείνει πίσω στο θέμα αυτό. Για τις επαφές τους με τους ανθρώπους τους αρκούνται στο τηλέφωνο και πολύ φοβάμαι ότι θα αργήσουν πολύ να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας… Φυσικά, εύχομαι να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το θέμα του ιού και η κάμερα να καταστεί ανενεργό εργαλείο για κάθε πολίτη. Προσωπικά, πάντως, εδώ και περίπου 20 ημέρες έχω παραγγείλει από την Κίνα έναν μεγάλο αριθμό από κάμερες pc, αλλά ακόμη περιμένω».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider