Μία νέα δράση κατάρτισης στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, στους τομείς τεχνικών επαγγελμάτων μεταποίησης/βιομηχανίας, κατασκευών, υγείας – πρόνοιας, τουρισμού και επισιτισμού, ηλικίας 30-49 ετών ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Η δράση, ο προϋπολογισμός της οποίας είναι 48.780.000,00 ευρώ και συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 ωφελούμενοι θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και το φυσικό αντικείμενό της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/03/2022 και το οικονομικό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.
Αντικείμενο της δράσης του ΕΣΠΑ αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση) και πιστοποίησης σε 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 30-49 ετών στους εξής τομείς τεχνικών επαγγελμάτων:
- μεταποίησης/βιομηχανίας, κατασκευών,
- υγείας – πρόνοιας,
- τουρισμού και επισιτισμού.
Η δράση εστιάζει στη δημιουργία μιας δομημένης πορείας των ανέργων προς την αγορά εργασίας μέσω:
- απόκτησης ή/και επικαιροποίησης /αναβάθμισης επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων με δυνατότητα πιστοποίησής τους ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης. Στους κλάδους αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι κλάδοι μεταποίησης/ βιομηχανίας, κατασκευών, υγείας – πρόνοιας και τουρισμού και επισιτισμού
- παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης για την ενίσχυση της προοπτικής μετάβασης των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγής κατάρτισης (training voucher) και περιλαμβάνει:
1. Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής (4 συνεδρίες)
2. Παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας διακοσίων (200) ωρών σε ειδικότητες των ως άνω κλάδων αιχμής,
3. Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης, και
4. Πρακτική άσκηση -on the job training- συνολικής διάρκειας τριακοσίων ογδόντα (380) ωρών.
Επίδομα- Υποβολή αιτήσεων
Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα κατάρτισης και τις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες συμβουλευτικής και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 2.520 ευρώ, το οποίο διακρίνεται σε επίδομα θεωρίας και επίδομα πρακτικής άσκησης.
Πιο συγκεκριμένα, το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται για κάθε καταρτιζόμενο σε 1.000 ευρώ (200 ώρες X 5 ευρώ/ώρα), ενώ το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται σε 1.520 ευρώ (380 ώρες X 4 ευρώ/ώρα).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την 1η Φεβρουαρίου στην ειδική ιστοσελίδα (voucher.gov.gr/).
Διαβάστε επίσης
Ποιοι ασφαλισμένοι θα λάβουν έως τις 31 Δεκεμβρίου μέρος των εισφορών τους πίσω