Τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εποπτείας Τραπεζών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εποπτείας Τραπεζών

Συνεδρίασε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών το Συμβούλιο Εποπτείας των Τραπεζών, με θέμα την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στη συνεδρίαση μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 3723/2008, γνωστού ως και «νόμου Αλογοσκούφη» το Συμβούλιο Εποπτείας θα πρέπει να συνέρχεται μια φορά το μήνα προκειμένου να διασφαλίζει ότι η δημιουργούμενη ρευστότητα από τη στήριξη του Δημοσίου προς τις τράπεζες χρησιμοποιείται προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Εποπτείας συνεκλήθη τελευταία φορά επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου (2011) και έκτοτε έμεινε ανενεργό – περίπου 60 μήνες- , παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις κατά τις οποίες δόθηκαν στις τράπεζες 45 δισ. ευρώ, χρήματα που βάρυναν τους Έλληνες φορολογουμένους.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στις τράπεζες από το 2011 μέχρι σήμερα λάμβαναν οδηγίες είτε από το γραφείο του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών είτε από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και δεν λογοδοτούσαν κεντρικά στο Συμβούλιο Εποπτείας, το οποίο κρατά και πρακτικά των συνεδριάσεων.

Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν πρακτικά των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Εποπτείας του άρθρου 7 του Ν. 3723/2008 για την πλέον κρίσιμη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Με πρωτοβουλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτό αλλάζει και πλέον το Συμβούλιο Εποπτείας των Τραπεζών θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια όπως ο νόμος ορίζει, προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση των πεπραγμένων των εκπρόσωπων του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η κατάσταση στη λειτουργία των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους καθώς και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Συζητήθηκε ακόμα η διεύρυνση της σύνθεσης του Συμβουλίου στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Ν. 3723/2008, για την οποία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider