Τα «βρήκαν» στις Βρυξέλλες για τα μέτρα πρόληψης έναντι των «κόκκινων» δανείων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «βρήκαν» στις Βρυξέλλες για τα μέτρα πρόληψης έναντι των «κόκκινων» δανείων
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο συμφώνησαν στα μέτρα πρόληψης της συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Σημαντικό βήμα για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του αποτελεί η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα Τρίτη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα προληπτικά μέτρα για την περαιτέρω αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη.

Τα συμφωνηθέντα μέτρα θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν κεφάλαια για την κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με τα δάνεια που εκδίδονται στο μέλλον και ενδέχεται να αποδειχθούν μη-εξυπηρετούμενα. Αυτό θα αποτρέψει τη συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στους ισολογισμούς των τραπεζών και θα επιτρέψει τελικά στις τράπεζες να ανταποκριθούν στον απαραίτητο ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την υποστήριξη της ανάπτυξης.

«Έχουμε εργαστεί εντατικά τα τελευταία χρόνια για να μειώσουμε τους κινδύνους και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Η σημερινή συμφωνία θα εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα έχουν λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς τους, γεγονός που θα αυξήσει τη σταθερότητα τους και θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις μας» δήλωσε σχετικά ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών «να συμφωνήσουν γρήγορα για τις εκκρεμείς προτάσεις για την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για τη διευκόλυνση της ανάκτησης χρεών».

Μαζί με τα τελευταία στοιχεία που ενθαρρύνουν τη μείωση των κινδύνων και την πρόσφατη πολιτική συμφωνία για το τραπεζικό πακέτο, η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Το μέτρο αυτό αποτελεί μέρος ενός συνόλου προτάσεων που υπέβαλε η Επιτροπή τον Μάρτιο του 2018 για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ.

Η εν λόγω δέσμη μέτρων ακολούθησε το σχέδιο δράσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρώπης τον Ιούλιο του 2017. Εκτός από το σημερινό μέτρο, η δέσμη περιλάμβανε προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για την επιτάχυνση του εξωδικαστικού διακανονισμού δανείων που διασφαλίζονται από collateral , καθώς και ένα τεχνικό σχέδιο για τον τρόπο σύστασης μιας εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider