Δημόσιο: Δεν πληρώνει τους ιδιώτες, για να πληρώσει συνταξιούχους

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημόσιο: Δεν πληρώνει τους ιδιώτες, για να πληρώσει συνταξιούχους
Τροπολογία που κατατέθηκε χθες προβλέπει πως οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούν να χρησιμοποιούν κατ' εξαίρεση για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.

Τρόπο να αποπληρώσει ταχύτερα μέρος των 190.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα βρήκε η κυβέρνηση.

Τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος , προβλέπει πως οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούν να χρησιμοποιούν κατ' εξαίρεση για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, τις επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.

Προς το σκοπό αυτό, με την ίδια τροπολογία παρατάθηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων και αποπληρωμών από τα αντίστοιχα προγράμματα επιχορήγησης, αφενός για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων και αφετέρου για εξόφληση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση είχε αντλήσει στα μέσα του 2018 από τον ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου 900 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να τα διαθέσει στους φορείς για την αποπληρωμή των υπερήμερων χρεών τους.

Στη βάση αυτή είχε δώσει περιθώριο έως το τέλος Δεκεμβρίου στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να αποπληρώσουν μεγάλο μέρος των χρεών τους προς ιδιώτες. Μάλιστα, με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είχε διευκρινιστεί ότι τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης που δεν θα είχαν χρησιμοποιηθεί ως 31 Δεκεμβρίου 2018 για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών, θα επιστρέφονταν στον Κρατικό Προϋπολογισμό το αργότερο έναν μήνα μετά την προθεσμία αυτή, ήτοι στις 31 Ιανουαρίου 2019.

Καθώς οι υποχρεώσεις αυτές δεν αποπληρώθηκαν εντός των ως άνω προθεσμιών και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ανωτέρω υποχρεώσεων, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση δίνει στα ασφαλιστικά ταμεία τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους και τη χρήση τους για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Σημειώνεται πως στο τέλος του 2018 τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ήταν στα 2,039 δισ. ευρώ. Συνολικά μέσα στο 2018 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,28 δισ. ευρώ. Τα «φέσια» υπουργείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και των λοιπών φορέων μειώθηκαν στα 1,533 δισ. ευρώ, από 2,556 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017. Οι δε εκκρεμείς επιστροφές φόρων από τα 765 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017 μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018 στα 506 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider