Ρόλο στις συντάξεις και την υγεία διεκδικεί η ιδιωτική ασφάλιση 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρόλο στις συντάξεις και την υγεία διεκδικεί η ιδιωτική ασφάλιση 
Συντάξεις, υγεία και φυσικές καταστροφές. Αυτοί είναι οι τομείς που ρίχνει το βάρος της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και συνεργάτης του Δημοσίου τόσο στο συνταξιοδοτικό σύστημα όσο και στην Υγεία. Αυτό ήταν το μήνυμα του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου που επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κατά τη σημερινή 112η γενική συνέλευση των μελών της. Και το μήνυμα αυτό βρήκε ανταπόκριση όχι μόνο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα αλλά και από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.

«Πρέπει ως αγορά να δουλέψουμε με την Πολιτεία μαζί σαν συνεργάτες και όχι, όπως δυστυχώς κάποιες φορές μας βλέπει, σαν ανταγωνιστές - ώστε να μπουν οι βάσεις στις συντάξεις, στην υγεία, στην περιουσία πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί το σύστημα των τριών πυλώνων της ασφάλισης και σημείωσε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν και την εμπειρία και τα εχέγγυα για να διαχειριστούν με αξιοπιστία την δημιουργία των Επαγγελματικών Ταμείων που θα μπορέσουν να αλλάξουν την λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ανέφερε, δε, πως η διεθνής εμπειρία υπάρχει και είναι πλούσια σημειώνοντας πως στην Ελλάδα το αποθεματικό στις συντάξεις φθάνει μόλις το 0,8% του ΑΕΠ ενώ ο μέσο όρος των χωρών μελών του ΟΟΣΑ είναι 135%.

Ο ίδιος στάθηκε και στο θέμα της Υγείας, την οποία πληρώνουν πολύ ακριβά από την τσέπη τους οι Έλληνες. «Το 2016 ο Έλληνας πλήρωσε 5,5 δισ. ευρώ από την τσέπη του για την Υγεία, ενώ το κράτος πλήρωσε 9,5 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές μόλις 500 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου. Σημείωσε δε πως μπορούν να υπάρξουν ειδικές Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα που θα δίνουν πρόσβαση σε αναβαθμισμένες μονάδες του ελληνικού δημοσίου.

Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε και στην ασφάλιση περιουσίας και ειδικά της κατοικίας, σημειώνοντας πως μόνο το 15% των κατοικιών στη χώρα μας είναι ασφαλισμένες έναντι πυρός-πλημμύρας-σεισμού και όλα αυτά ενώ οι ζημιές που αναμένονται στις κατοικίες από έναν μεγάλο σεισμό φθάνουν τα 9 δισ. ευρώ. «Το νούμερο αυτό δεν το λέμε τυχαία. Είναι το ποσό για το οποίο αντασφαλιζόμαστε εμείς οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα. Είναι νούμερο που το παίρνουμε τόσο σοβαρά που το πληρώνουμε», σημείωσε.

Οι ασφαλιστικές οι πιο μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκε στο ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας. Τόνισε πως η ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, με 14 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδύσεις και μεγάλος εργοδότης με πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας. Πληρώνει 2,5 – 3 δισ. ευρώ το χρόνο σε αποζημιώσεις και καταβάλλει στο κράτος περίπου 500 εκατ. ετησίως σε φόρους.

Στάθηκε ακόμη και στην αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς. «Το 2009 είχαμε 1,2 δισ. ευρώ κεφάλαια και τζίρο 5,5 δισ. ευρώ. Σήμερα έχουμε 3,7 δισ. ευρώ κεφάλαια και τζίρο 4 δισ. ευρώ. Ποιος άλλος κλάδος της οικονομίας έχει σχέση κεφαλαίων – τζίρου ένας προ ένας;», δήλωσε.

Μητσοτάκης: Το μέλλον στη συνεργασία Δημόσιο και Ιδιωτικού Τομέα

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στάθηκε και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στην Υγεία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως οι δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες της χώρας για την Υγεία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και πρόσθεσε πως οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα θα μειώσουν τα κόστη και θα βελτιώσουν και την παροχή των υπηρεσιών.

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το σύστημα των τριών πυλώνων για τη συνταξιοδότηση λέγοντας πως χρειάζονται και οι τρεις μορφές. Τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία προτείνει ένα μικτό σύστημα με τον πρώτο πυλώνα που είναι υποχρεωτικός και δημόσιος, το δεύτερο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός και ανταποδοτικός και ο τρίτος πυλώνας που θα είναι προαιρετικός και κεφαλαιοποιητικός.

Ανέφερε πως η έννοια της αποταμίευσης είναι πολυτέλεια για τους πολλούς που αγωνίζονται καθημερινά. Για να αποκτήσει ξανά η αποταμίευση τη σημασία της πρέπει να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα μέσα από την ανάπτυξη και να εφαρμοστούν πολιτικές που να την στηρίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε και στις φυσικές καταστροφές σημειώνοντας πως «μόλις το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Πρέπει να εξετάσουμε πώς Κράτος και ιδιωτικός τομέας από κοινού θα παρέχουν φθηνή ασφάλιση σε περίπτωση σεισμού. Είναι αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα να μην έχουμε στη διάθεσή μας ένα τέτοιο εργαλείο».

Λιάκος: Θετικά για την οικονομία τα Επαγγελματικά Ταμεία

Δημήτρης Λιάκος

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος, κατά την ομιλία του, ανέδειξε τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τον ασφαλιστικό κλάδο στην νέα περίοδο ανάκαμψης που εισέρχεται η χώρα.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον δεύτερο πυλώνα και σημείωσε ότι υπάρχουν προτάσεις συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να συζητηθούν. «Η επέκταση των Επαγγελματικών Ταμείων είναι κάτι που αξίζει διερεύνησης» σημείωσε ο κ. Λιάκος προσθέτοντας ότι μια τέτοια λειτουργία και συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα «θα έχει θετικές συνέπειες για τον εργαζόμενο, τον δημόσιο τομέα και την επενδυτική δραστηριότητα».

Ο ίδιος ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, καθώς και τις νέες δυνατότητες περαιτέρω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε ένα ευρύ φάσμα δυνατών υπηρεσιών.

Κλείνοντας, επικρότησε την αντοχή, την ανασύνταξη και τις διεθνείς συνεργασίες του κλάδου, παρά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και σημείωσε ότι αυτό δίνει το παράδειγμα για το σύνολο της κοινωνίας ότι πρέπει διαρκώς να προσπαθούμε χωρίς να περιμένουμε τις ιδανικές συνθήκες.

Στουρνάρας: Πιο αξιόπιστη η ασφαλιστική αγορά

Γιάννης Στουρνάρας

Στην αξιοπιστία που έχει αποκτήσει η ασφαλιστική αγορά τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα απ’ όταν τέθηκε υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στάθηκε ο διοικητής της Γιάννη Στουρνάρας. «Παρατηρείται βελτίωση στην ωριμότητα της ασφαλιστικής αγοράς, ως προς τη δυναμική που αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αποτελούν κληρονομιά του παρελθόντος… Όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι οι πρόνοιες και απαιτήσεις της Φερεγγυότητας ΙΙ δεν έχουν τεθεί για εποπτικούς και μόνο σκοπούς, αλλά, παράλληλα, καταδεικνύουν έναν τρόπο διοίκησης που θέτει σε πρώτο πλάνο τους κινδύνους και, φυσικά, την προστασία των ασφαλισμένων της από αυτούς», σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε και αυτός υπέρ της μεγαλύτερης εμπλοκής της ιδιωτικής ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα. «Η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική ασφάλιση, μπορεί, όμως, και πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ προσθέτοντας ότι η αποδοτικότερη μέθοδος διεθνώς για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα ενός ασφαλιστικού συστήματος είναι η συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που συσσωρεύονται στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος του πρώτου πυλώνα, με ένα σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα».

Τόνισε, ωστόσο, ότι για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σύστημα είναι αναγκαίο να συναινέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να κατανοήσουν τους ρόλους τους. «Το μεν κράτος δεν μπορεί πλέον να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών. Οι δε εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν ότι η υποχρέωσή τους να παρέχουν ασφάλεια στους εργαζομένους τους υπερβαίνει το χρόνο της απασχόλησής τους, και υφίσταται και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Αλλά και κάθε πολίτης πρέπει να κατανοεί ότι η οικονομική του ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις δικές του προσωπικές αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider