Επεκτείνεται η Ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων - Τι είναι

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επεκτείνεται η Ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων - Τι είναι
Ο ελάχιστος χρόνος που έχει καταγραφεί για την ηλεκτρονική ίδρυση μιας εταιρείας είναι μόλις 8 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα. 

Ηλεκτρονικά θα μπορούν να δημιουργούνται όλες οι νομικές μορφές εταιρειών στη χώρα μας μέσα στον Απρίλιο. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) επεκτάθηκε και στις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), ενώ μένουν οι Ανώνυμες Εταιρείες (ΑΕ) που θα ενταχθούν στο σύστημα πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούλιο με τις μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ), επεκτάθηκε σε όλες τις ΙΚΕ και στη συνέχεια στις Ομόρρυθμες (ΟΕ) και Ετερόρρυθμες (ΕΕ) Εταιρείες. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί ηλεκτρονικά 2.093 ΙΚΕ, 183 ΟΕ και 13 ΕΕ, ενώ ο αριθμός των συστάσεων συνεχώς αυξάνεται.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της e- YMS περιλαμβάνονται η μείωση τόσο του κόστους όσο και του χρόνου σύστασης μιας εταιρείας. Ο ελάχιστος χρόνος που έχει καταγραφεί για την ίδρυση μιας εταιρείας είναι μόλις 8 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο λεγόμενο «πρότυπο καταστατικό», το οποίο παραμετροποιείται ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης. Το καταστατικό είναι σχεδόν έτοιμο και συμπληρώνεται από τους ιδρυτές μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποιούν την εταιρεία από άλλες του ίδιου τύπου.

Η σύσταση ολοκληρώνεται 100% ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται ούτε φυσική παρουσία σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, ούτε η προσκόμιση δικαιολογητικών εγγραφών, καθώς συμπληρώνονται μόνο πεδία.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η εταιρεία αποκτά αριθμό ΓΕΜΗ και ΑΦΜ και αποστέλλονται στους ιδρυτές ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρείας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τόσο στη φυσική όσο και στην ηλεκτρονική υπηρεσία, δεν απαιτείται η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας των ενδιαφερόμενων ιδρυτών.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι από το 2013 (άρθρο 3 του ν. 4156/2013), έχει καταργηθεί η υποχρεωτική ύπαρξη και χρήση της εταιρικής σφραγίδας για την απόδειξη της εκπροσώπησης ή/και διαχείρισης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Το καταστατικό υπογράφεται ψηφιακά με τη χρήση κωδικών πρόσβασης των ιδρυτών στο taxisnet (ηλεκτρονική υπογραφή).

Υπενθυμίζεται ότι για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της e-YMS, δηλαδή έως 21 Ιουλίου 2017, η σύσταση είναι δωρεάν, ενώ στη συνέχεια το κόστος θα ανέρχεται στο 30% του κόστους σύστασης μέσω της φυσικής ΥΜΣ. Συγκεκριμένα θα είναι 15 ευρώ για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ) και 21ευρώ για τις κεφαλαιουχικές (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider