Με αυστηρές προθεσμίες «δένονται» οι Στρατηγικές Επενδύσεις 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με αυστηρές προθεσμίες «δένονται» οι Στρατηγικές Επενδύσεις 
Εφόσον μια επένδυση χαρακτηριστεί «Στρατηγική» ορίζεται προθεσμία 45 ημερών για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης, ή γνωμοδότησης.

Με την επιβολή αυστηρών προθεσμιών τόσο στο Δημόσιο όσο και στους επενδυτές επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να διορθώσει τις αστοχίες του πλαισίου προώθησης των Στρατηγικών Επενδύσεων. Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που καθορίζει το νέο νομοσχέδιο εξασφαλίζει -θεωρητικά – ότι μια επένδυση που μπαίνει σε διαδικασία Fast Track θα μπορεί να λαμβάνει άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης ακόμη και μέσα σε 4,5 μήνες.

Το νέο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής καθορίζει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τόσο οι φορείς του Δημοσίου όσο και οι επενδυτές που εντάσσονται στο νόμο για το Fast Track.

Ειδικότερα, με το νέο πλαίσιο καθορίζεται προθεσμία 45 ημερών για τον οργανισμό Enterprise Greece να ετοιμάσει τον φάκελο της Στρατηγικής Επένδυσης σε συνεργασία με τον επενδυτή. Ακόμη προβλέπεται και μια χρονική περίοδος 15 ημέρων όπου το επενδυτικό σχέδιο μπαίνει σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση προκειμένου να ενημερωθούν και να εκφράσουν την άποψή του οι τοπικές κοινωνίες και οι εμπλεκόμενοι φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια κ.α.). Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης ο φάκελος προωθείται στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα πρέπει να αποφασίζει για την ένταξη της επένδυσης στο νόμο μέσα σε 30 ημέρες.

Εφόσον μια επένδυση χαρακτηριστεί «Στρατηγική» ορίζεται προθεσμία 45 ημερών για την έκδοση οποιασδήποτε απαιτούμενης άδειας, έγκρισης, ή γνωμοδότησης για την εγκατάσταση ή λειτουργία «με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων και εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις από πλευράς επενδυτή». Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης σε περίπτωση που περάσουν οι 45 ημέρες να μπορεί «κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων» να εκδίδει τη σχετική άδεια είτε να την απορρίπτει.

Οι υποχρεώσεις του επενδυτή

Ο φορέας της επένδυσης πρέπει εντός 45 ημερών από την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων να καταθέσει τον αδειοδοτικό φάκελο.

Ακόμη, προβλέπεται η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Δημόσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις νομικές δεσμεύσεις και των δύο μερών για την υλοποίηση της επένδυσης και τους επιμέρους όρους. Το Μνημόνιο περιλαμβάνει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της αδειοδοτικής διαδικασίας και υλοποίησης της επένδυσης, τις αντισταθμιστικές παροχές και τις ειδικότερες υποχρεώσεις του φορέα, το χρηματοδοτικό σχήμα και την αποδεδειγμένη ικανότητα χρηματοδότησης του έργου, καθώς και οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σχετικά με την πρόοδο της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Η παρακολούθηση της υλοποίησης της στρατηγικής επένδυσης σε τεχνικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο γίνεται από ανεξάρτητες εταιρείες ή ιδιώτες που θα περιλαμβάνονται σε ειδικό Μητρώο του υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σε περίπτωση που ο επενδυτής δεν τηρήσει τους όρους που επιβλήθηκαν για την παροχή φορολογικών κινήτρων ή παραβιάσει κάποιον από τους όρους του Μνημονίου προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις: H επένδυση μπορεί να αποχαρακτηριστεί και ο επενδυτής να υποχρεωθεί να επιστρέψει τυχόν ενισχύσεις αλλά εάν έκανε χρήση των κινήτρων χωροθέτησης, πληρώνει και πρόστιμο ίσο με το 0,05% έως 5% του συνολικού ύψους της επένδυσης.

Για την επίλυση κάθε διαφοράς που απορρέει ή σχετίζεται με το Μνημόνιο Συνεργασίας αξιοποιείται ο θεσμός της διαιτησίας, χωρίς να αναστέλλονται οι υποχρεώσεις των δύο μερών. Η απόφαση της διαιτησίας είναι οριστική και αμετάκλητη, αποτελεί αυτομάτως τίτλο εκτελεστό και μπορεί να προσβληθεί μόνο με αγωγή ακύρωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider