«Παροχή» χωρίς αντίκρισμα η επαναφορά της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παροχή» χωρίς αντίκρισμα η επαναφορά της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου
Κανένα ουσιαστικό όφελος δεν θα προκύψει για τους συνεπείς φορολογουμένους από το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναφέρει την έκπτωση φόρου 2% στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών.

Στην επαναφορά ευνοϊκών μέτρων για τους φορολογουμένους που η ίδια είχε καταργήσει την τελευταία τετραετία σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τονώσει το προφίλ της ενόψει των εκλογών.

Μεταξύ άλλων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμών, προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει το 2015 με το τρίτο Μνημόνιο στην κατάργηση της έκπτωσης που χορηγούταν σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, είχε καταργήσει την έκπτωση ποσοστού 2% επί του οφειλόμενου βάσει δήλωσης φόρου εισοδήματος, η οποία χορηγείτο μέχρι τις φορολογικές δηλώσεις του 2015 σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου. Η κατάργηση της έκπτωσης αυτής ίσχυσε τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Και τι κέρδισε με την κατάργηση αυτή; Ψίχουλα. Συγκεκριμένα, περί τα 2,2 εκατ. ευρώ. Το 2014 σε σύνολο 5.948.541 φορολογικών δηλώσεων πλήρωσαν εφάπαξ το φόρο τους 1.038.384 φορολογούμενοι , ήτοι το 20,04% του συνόλου. Συνολικά αυτοί οι 1.038.384 φορολογούμενοι έλαβαν έκπτωση φόρου 2.284.961 ευρώ, ήτοι 2,2 ευρώ ανά φορολογούμενο κατά μέσο όρο!

Η έκπτωση του 2% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου δεν ήταν ποτέ σοβαρό κίνητρο και σε καμία περίπτωση δεν επιβράβευε τους συνεπείς φορολογούμενους. Στη βάση αυτή, η επαναφορά της έκπτωσης που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει είναι απλά προεκλογική «φούσκα», καθώς τα 2,2 ευρώ λιγότερου φόρου δεν κάνουν τη διαφορά για κανένα φορολογούμενο.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και εάν γίνει αναγωγή στη βάση των περυσινών χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Πέρυσι 2.550.047 φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρο 3,4 δισ. ευρώ, ήτοι 1.341 ευρώ φόρου κατά μέσο όρο. Εάν το σύνολο των εν λόγω φορολογουμένων επέλεγαν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο θα κέρδιζαν κατά μέσο όρο έκπτωση 26,82 ευρώ, ήτοι θα πλήρωναν 1.314,18 ευρώ! Είναι λοιπόν προφανές πως το κίνητρο και είναι ισχνό και δεν επιβραβεύει του καλοπληρωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider