Έξοδος στις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξοδος στις αγορές αμέσως μετά τις εκλογές
Στελέχη της αγοράς θεωρούν πως ανάλογα τα μηνύματα που θα εκπέμψει η νέα κυβέρνηση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Αύγουστο.

Παράγοντες της αγοράς περιμένουν ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων έως το τέλος Ιουλίου.

Αναμένουν μάλιστα μια δυναμική κίνηση, με έκδοση ομολόγων 15ετούς διάρκειας, λήξης 2034, ήτοι πέραν του ορόσημου του 2032 οπότε εκπνέει η επίπτωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και αρχίζουν οι προβληματισμοί.

Στον βαθμό όπου οι προσδοκίες αυτές επιβεβαιωθούν και σε συνάρτηση με τα μηνύματα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ πιθανό να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Αύγουστο, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ένα τέτοιο σενάριο διαμορφώνει έδαφος θετικής και δυναμικής επανεκκίνησης για την ελληνική οικονομία αλλά όπως επίσης τονίζουν πηγές της αγοράς, ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να αποστείλει στην Κομισιόν προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020, πριν από την κατάθεσή του την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με τα σημερινά δεδομένα, η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει για μαύρη τρύπα έως και 5,8 δισ. ευρώ στη διετία εξαιτίας του πακέτου Τσίπρα πριν από τις ευρωεκλογές. Πηγές της ΝΔ εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα με τους θεσμούς αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων επί των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider