Θετικοί σε αναπτυξιακά μέτρα που θα μειώσουν το χρέος οι θεσμοί – Ταμπού τα πλεονάσματα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικοί σε αναπτυξιακά μέτρα που θα μειώσουν το χρέος οι θεσμοί – Ταμπού τα πλεονάσματα
Αν και οι δανειστές κρατούν σκληρή στάση στο ζήτημα της εφαρμογής των πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστόσο είναι διαλλακτικοί στο πως θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Διάθεση να αφήσουν τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εφαρμόσει μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους επιδεικνύουν ήδη οι θεσμοί.

Αν και οι δανειστές κρατούν σκληρή στάση στο ζήτημα της εφαρμογής των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς το συσχετίζουν άμεσα με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι διαλλακτικοί στο πως θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως μπορεί το τελευταίο δίμηνο να καταγράφηκαν προβλήματα στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων, ωστόσο η νέα κυβέρνηση μπορεί να λάβει τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδος κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος και αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμοσθούν τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο για την απόσυρση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020, δεν έδειξε την ίδια απόλυτη στάση, αναγνωρίζοντας πως η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να επικεντρωθεί σε ορισμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι θεσμοί βλέπουν με συμπάθεια.«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα φορολογικής μεταρρύθμισης, αλλά πρέπει να πάμε και να ακούσουμε την κυβέρνηση για αυτά», τόνισε.

Αξίζει να τονισθεί πως η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών που παρουσιάσθηκε χθες αναφέρει πως ενδεχόμενη μη εφαρμογή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα εκτόξευε σε βάθος χρόνου το χρέος.

Συγκεκριμένα, στην αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εμπεριέχεται στην έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής, τα στελέχη της Κομισιόν αποτυπώνουν και το τι θα σήμαινε στην πράξη μια μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ.

«Η απόκλιση κατά 1% από το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2019 έως το 2022 θα οδηγούσε, με αμετάβλητα τα λοιπά στοιχεία (ceteris paribus) σε υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά περισσότερο από 25% έως το 2060», αναφέρεται στην έκθεση.

Σχηματικά η προβολή αυτή δείχνει πως εάν η Ελλάδα κατέγραφε αθροιστικά στην τετραετία πρωτογενές πλεόνασμα 10 δισ. ευρώ μικρότερο του αναμενόμενου, το χρέος της θα επιβαρυνόταν συνολικά κατά 45 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 38 χρόνια (έως το 2060).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider