Υποχωρήσεις και συμβιβασμοί ενόψει του EWG της Κυριακής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχωρήσεις και συμβιβασμοί ενόψει του EWG της Κυριακής

Με εκατέρωθεν υποχωρήσεις στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά και σε ζητήματα όπως οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων κινούνται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- θεσμών, με τις χθεσινές συζητήσεις να χαρακτηρίζονται και από τις δύο πλευρές ως «παραγωγικές».

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους Declan Costello (ΕΕ), Rasmus Rüffer (ΕΚΤ), Nicola Giammarioli (ESΜ) και Delia Velculescu (ΔΝΤ) και κατά καλά πληροφορημένες πηγές δεν αποκλείεται να κλειδώσουν οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Άλλωστε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη έδωσε το πράσινο φως στους δύο υπουργούς να συνεχίσουν τις συζητήσεις στη βάση των συγκλήσεων που έχουν επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, το ΚΥΣΟΙΠ διαπίστωσε ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας έως και αύριο Σάββατο είναι απόλυτα εφικτός και ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής προαναγγέλθηκε πως την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί EuroWorking Group (EWG) μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και των κεφαλαίων 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι κοντά.

Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ήδη υπαναχωρήσει από τις αρχικές της θέσεις για το ποσοστό εκείνων που θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς, με το 75%, να γίνεται 55% και πλέον να κινείται κοντά στο 30%. Στη βάση της νέας πρότασης η αντικειμενική αξία της περιουσίας που θα προστατεύεται θα κινείται στα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Το δε εισοδηματικό όριο που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση κινείται στα 32.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Μια σημαντική αλλαγή που προωθείται αφορά στη χρονική διάρκεια της παρεχόμενης προστασίας από το «νόμο Κατσέλη», όταν ο οφειλέτης έχει ακολουθήσει τη διαδικασία δικαστικού συμβιβασμού. Ο νόμος προβλέπει την αναστολή διαταγών πληρωμής από τη στιγμή της κατάθεσης στο Ειρηνοδικείο της αντίστοιχης αίτησης, καθώς και αναστολή καταβολής των τόκων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, κάτι που αναμένεται να αλλάξει.

Υπενθυμίζεται πως ο «νόμος Κατσέλη» προβλέπει τρία βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Το πρώτο είναι ο εξωδικαστικό συμβιβασμός. Σε αυτό το στάδιο ο οφειλέτης προτείνει στην τράπεζα τον τρόπο πληρωμής των υποχρεώσεων του. Αν η τράπεζα δεχτεί την πρόταση του δανειολήπτη συντάσσεται πρακτικό συμβιβασμού που επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη. Στην περίπτωση που αποτύχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, συντάσσεται σχετικό έγγραφο και ξεκινά η διαδικασία δικαστικού συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου. Αν πετύχει ο δικαστικός συμβιβασμός, που είναι το δεύτερο βήμα που προβλέπει ο «νόμος Κατσέλη», τότε αι ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει απλά τον συμβιβασμό.

Αν αποτύχει και ο δικαστικός συμβιβασμός, τότε πάμε στο τρίτο βήμα. Σε αυτή την περίπτωση ο Ειρηνοδίκης λαμβάνοντας υπ’ όψη του τα εισοδήματα του οφειλέτη, τη δυνατότητα συνεισφοράς του και τις βιοτικές ανάγκες του ίδιου και των προστατευόμενων από αυτών μελών της οικογενείας του, βγάζει απόφαση και υποχρεώνει τον οφειλέτη να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα 4 ετών μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Εφόσον ο οφειλέτης είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της ρύθμισης, απαλλάσσεται από το υπόλοιπο των χρεών.

Σύγκληση θέσεων διαπιστώνεται στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με την κυβέρνηση να δέχεται τις βασικές θέσεις των θεσμών για τη στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα κατηγοριοποιήσει τα δάνεια των τραπεζών και με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να πιάσουν τους στόχους τους σε κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι αρχικές αξιώσεις των πιστωτών για τις 100 δόσεις φαίνεται πως στρογγυλεύονται. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επέμεναν σε απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων, για κάθε φορολογούμενο που έχει ενταχθεί σε αυτή, εάν αφήσει απλήρωτη οποιαδήποτε νέα οφειλή του έστω και για μία ημέρα. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε μια συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει σταδιακή μείωση του σημερινού μεταβατικού χρονικού ορίου – πληρωμής της οφειλής- των 30 ημερών με δυο ενδιάμεσους σταθμούς, τον Ιούνιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017.

Τέλος, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν σήμερα θεσμοί και κυβέρνηση τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την εξέλιξη της ύφεσης στο τρίτο τρίμηνο του 2015 προκειμένου να ολοκληρώσουν τις μακροοικονομικές τους προβλέψεις για το 2016 και μετά. ΔΝΤ,ΕΕ , ΕΚΤ και ESM αναμένουν τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο 2015, δηλαδή για το τρίμηνο έναρξης των κεφαλαιακών περιορισμών, ώστε να έχουν συμπαγείς ενδείξεις για τη διαμόρφωση της ύφεσης τους επόμενους 24 μήνες.

Θανάσης Κουκάκης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider