Ακόμη ένα επεισόδιο προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον «ακήρυχτο πόλεμο» εργοδοτών- εργαζομένων για τις τριετίες, όταν η ΓΣΕΕ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ των τριετιών.
Όλα ξεκίνησαν από την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.
Στην επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου, καθοριζόταν ο μισθός με βάση τις τριετίες ως εξής: για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, 845 ευρώ.
Ο ΣΕΒ και διάφοροι περιφερειακοί σύνδεσμοι εργοδοτών από όλη τη χώρα αντέδρασαν, διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους στο υπουργείο και τελικά προσέφυγαν στο ΣτΕ τον περασμένο Ιούλιο, αμφισβητώντας την ισχύ των τριετιών.
Η ΓΣΕΕ με πρόσφατη παρέμβασή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπερασπίστηκε την ισχύ των διατάξεων για τις τριετίες που, εκτός των άλλων, αποτέλεσαν, επί σειρά ετών, περιεχόμενο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
«Η ΓΣΕΕ θα δώσει τη μάχη υπέρ των επιδομάτων των τριετιών και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με σκοπό να επιβεβαιωθεί η ισχύς των συγκεκριμένων επιδομάτων, ώστε να μην επέλθει χειροτέρευση των μισθολογικών όρων εργασίας μεγάλου αριθμού εργαζομένων, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.
Απ' ότι φαίνεται όλα θα κριθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο n προσφυγή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών ενώσεων.
Η θέση του ΣΕΒ
Η προσφυγή του ΣΕΒ στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 27 Ιουλίου, σε συνεργασία με περιφερειακούς βιομηχανικούς συνδέσμους, ήταν κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού στο σκέλος που αφορά τις τριετίες.
Η πλευρά των εργοδοτών ζητούσε την ακύρωση της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού.
Κι αυτό, γιατί, όπως επισημαίνεται στην προσφυγή, αλλάζει την ουσία του νόμου 4172/2013, με τον οποίο ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός ως μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς και ότι οι τριετίες δεν αποτελούν μέρος του νόμιμου κατώτατου μισθού για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012.