Τράπεζα Πειραιώς: Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,68% το 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,68% το 2019
Οι προτεινόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα έχουν αναπτυξιακή δυναμική συμβάλλοντας κατά 0,4 και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το 2019 και 2020 αντίστοιχα.

Επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,68% και 3,56% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, εκτιμάται με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο παρουσιάζει το προτεινόμενο πλαίσιο δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Μετά από τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα - εν όψει της ολοκλήρωσης της 4ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας έως και τα μέσα Νοεμβρίου - κατατέθηκε και το αντίστοιχο κείμενο στην Ε.Ε. (στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου), το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί στη σύνοδο του Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της τράπεζας Πειραιώς, το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το β' εξάμηνο του 2019, καθώς από το 1,5% που επιτεύχθηκε το πρώτο εξάμηνο, εκτιμάται ότι συνολικά ο ρυθμός ανάπτυξης του 2019 θα φτάσει στο 2,0% και το 2020 θα ανέλθει στο 2,8%.

Στην εκτίμηση αυτή λαμβάνεται υπόψη ότι οι προτεινόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις θα έχουν αναπτυξιακή δυναμική συμβάλλοντας κατά 0,4 και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το 2019 και 2020 αντίστοιχα. Παράλληλα, στην έκθεση World Economic Outlook, το IMF αναθεωρεί προς τα κάτω το ρυθμό ανάπτυξης του 2019 στο 2,0% (εκτίμ. Απρ.’19: 2,4%), ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη του 2020 στο 2,2%.

Σε πιο συντηρητικά επίπεδα κινούνται οι προβλέψεις μας για την ελληνική οικονομία, καθώς εκτιμούμε ανάπτυξη 1,6% το 2019 και 2,0% το 2020, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την πορεία των βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο και αφετέρου την μέχρι τώρα πορεία βασικών δεικτών οικονομικής δραστηριότητας.

σ

Διεθνείς Εξελίξεις

Τα πρόσφατα στοιχεία στις ΗΠΑ σηματοδοτούν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Ειδικότερα, η υποχώρηση των πρόδρομων επιχειρηματικών δεικτών ISM προκαλούν προβληματισμό για τις επιπτώσεις των εμπορικών διενέξεων. Όμως, διαφαίνεται θετικό κλίμα για την υπογραφή προσωρινής εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα. Αντίθετα, τέθηκε σε εφαρμογή η επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα. Η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου (στο 1,75% από 2,00%) στην ερχόμενη συνεδρίαση στο τέλος Οκτωβρίου.

Στην Ευρωζώνη ενισχύεται ο προβληματισμός από τα αρνητικά στοιχεία στον μεταποιητικό τομέα και ιδίως της Γερμανίας. Το σύνολο των στοιχείων σηματοδοτούν πολύ χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Όμως, παραμένει αμφίβολο το εάν η ΕΚΤ προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας μειώθηκε το γ’ τρίμηνο (στο 6,0%), ενώ οι πρόσφατες εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών αναμένουν επιβράδυνση υπό του ορίου του 6,0% για το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider