ΣΕΒ: Αποδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΕΒ: Αποδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας
Κλάδοι όπως η βιομηχανία και η γεωργία, θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένως παρατεταμένης έλλειψης και ανόδου τιμών και πρώτων υλών, ενώ ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία φαίνεται να εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης.

Αποδυνάμωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω της πανδημίας του κοροναϊού «βλέπει» ο ΣΕΒ, στο Μηνιαίο του Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, κλάδοι όπως η βιομηχανία και η γεωργία, θα υποστούν τις συνέπειες μιας ενδεχομένως παρατεταμένης έλλειψης και ανόδου τιμών και πρώτων υλών, αν και η συμμετοχή τους στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι σχετικά περιορισμένη.

Αντίστοιχα ο τουρισμός, το εμπόριο και η ναυτιλία φαίνεται να εισέρχονται σε φάση συρρίκνωσης, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης, αναλόγως της διάρκειας των επιδράσεων του κορονοϊού στην παραγωγή, τα εισοδήματα και την κατανάλωση.

«Παρά τη στήριξη που παρέχεται διεθνώς, οι αγορές καταποντίζονται με ασυνήθιστα υψηλή ένταση. Η κατάσταση αυτή προοιωνίζεται ισχυρές υφεσιακές επιπτώσεις, σε αχαρτογράφητα εν πολλοίς νερά, για τη διεθνή οικονομία, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Πάντως αναμένεται ότι η λήψη μέτρων θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο εύρος και βάθος και θα επιταχυνθεί», επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο, στην Ελλάδα ελήφθησαν μέτρα αναβολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων, που είναι στη σωστή κατεύθυνση χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα ζήτησης, λόγω επερχόμενης πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τέτοιου είδους μέτρα, μεταξύ άλλων, συνιστούν οι επιστροφές φόρων και οι μειώσεις φόρων παρακράτησης.

Ο ΣΕΒ συνιστά προσοχή στις πρακτικές διαχείρισης κόκκινων δανείων μετά τις 30 Απριλίου, όταν απελευθερώνονται οι διαδικασίες προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ ζητά από την κυβέρνηση η ανάκαμψη να προκύψει από τις διεργασίες στην αγορά και όχι από την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου.

Προβλέψεις

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο ΣΕΒ, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να αντιστραφεί μεσοπρόθεσμα. Είναι ευτυχής συγκυρία που η πανδημία του κορονοϊού βρίσκει την ελληνική οικονομία σε φάση ενίσχυσης της οικονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και του φιλοαναπτυξιακού περιβάλλοντος και θεσμικού πλαισίου.

Από την άλλη μεριά, η πανδημία του κορονοϊού και η έξαρση ασταθών πολιτικών παραγόντων που συνδέονται με τις προσφυγικές ροές και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, θέτουν σε αμφισβήτηση τη στρατηγική της χώρας μας ως ελκυστικού και ανερχόμενου επενδυτικού προορισμού και κατ’ επέκταση επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider