Οδηγίες ΕΛΤΕ στους ορκωτούς για αυστηρή αποτύπωση των επιπτώσεων του κορονοϊού στις οικονομικές καταστάσεις

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οδηγίες ΕΛΤΕ στους ορκωτούς για αυστηρή αποτύπωση των επιπτώσεων του κορονοϊού στις οικονομικές καταστάσεις
Δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας η ΕΛΤΕ εξέδωσε οδηγία αναφορικά με τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές.

Αυστηρές οδηγίες στους ορκωτούς ελεγκτές προκειμένου να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή κατά τους ελέγχους που διενεργούν στις επιχειρήσεις και να επισημάνουν επαρκώς και εγκαίρως προβλήματα που σχετίζονται με τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού έδωσε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας η ΕΛΤΕ εξέδωσε οδηγία αναφορικά με τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές και οι ελεγκτικές εταιρείες ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

«Καθώς ο βαθμός αβεβαιότητας αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού Covid-19 παραμένει σημαντικός, κεντρικό θέμα συζήτησης αποτελούν, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών, οι οικονομικές επιπτώσεις του, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια, την ένταση και τον βαθμό εξάπλωσης της νόσου», σημειώνεται στην οδηγία.

Στη βάση αυτή η ΕΛΤΕ εφιστά την προσοχή των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και ελεγκτικών εταιρειών στα εξής:

• Στην εκτίμηση του ελεγκτή σχετικά με τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα (going concern).

• Στη συγκέντρωση επαρκών και κατάλληλων ελεγκτικών τεκμηρίων, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα αλλαγής του σχεδιασμού του ελέγχου και την ανάπτυξη τυχόν εναλλακτικών διαδικασιών, ιδιαίτερα στην περίπτωση ελέγχου ομίλων(group audit).

• Στην επάρκεια των γνωστοποιήσεων (disclosure) της ελεγχόμενης εταιρείας στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της κλειόμενης χρήσης 2019, σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19. «Παρόλο που η εξάπλωση του κορονοϊού αποτελεί μη διορθωτικό γεγονός (non – adjusting event), τα γεγονότα μετά την ημερομηνία ισολογισμού, δύναται να παρέχουν πρόσθετες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις αβεβαιότητες που υπήρχαν κατά την ημερομηνία αυτή», τονίζεται στην οδηγία.

Στη βάση των οδηγιών της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, εφόσον απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση της ελεγκτικής εργασίας, είναι σημαντικό να υπάρξει και αντίστοιχη παράταση στη δημοσίευση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων.

Καταλήγοντας, η οδηγία που υπογράφεται από τον Α’ Αντιπρόεδρο της Αρχής Παναγιώτη Γιαννόπουλο, «σημειώνει πως η ΕΛΤΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με τις εποπτικές αρχές των λοιπών κρατών - μελών όσο και με το ελεγκτικό επάγγελμα, παρακολουθεί στενά και αξιολογεί όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, και θα προβαίνει, όταν απαιτείται, στις αναγκαίες ενέργειες και πρωτοβουλίες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider