CNBC: Όταν η Ελλάδα πίστεψε ότι τα χειρότερα πέρασαν, ήρθε ο κορονοϊός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
CNBC: Όταν η Ελλάδα πίστεψε ότι τα χειρότερα πέρασαν, ήρθε ο κορονοϊός
«Η αισιοδοξία μόλις είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού καθιστά πλέον πιο ανήσυχους τους Έλληνες για το μέλλον τους», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα πέρασε 10 χρόνια σκεφτόμενη ότι η κατάσταση δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερη…. Και μετά ήρθε η πανδημία του κορονοϊού».

Τα ανωτέρω επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο τι πέρασε η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, πώς βγήκε από αυτή, αλλά και τι αναταράξεις προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

«Η αισιοδοξία μόλις είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού καθιστά πλέον πιο ανήσυχους τους Έλληνες για το μέλλον τους», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Τα μνημόνια

Όπως γράφει το CNBC, η Ελλάδα ζήτησε διεθνή οικονομική στήριξη πριν από 10 χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, ενώ οι κυβερνήσεις που ανέλαβαν από τότε τη διακυβέρνηση της χώρας δανείζονταν διαρκώς, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθιστώντας τους επενδυτές απρόθυμους να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας μακράς και επίπονης κρίσης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είδε τελικά «φως στο τούνελ» τον Αύγουστο του 2018, βγαίνοντας από τα μνημόνια μετά από τρία πακέτα διάσωσης με αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Στον δρόμο για την ανάκαμψη… και η «καταιγίδα» του κορονοϊού

Από τότε η Ελλάδα σημείωσε τα πρώτα σημάδια επιστροφής στην ανάκαμψη. Η οικονομία πέρασε σε τροχιά ανάπτυξης και η ανεργία άρχισε να υποχωρεί.

Ωστόσο, ο κορονοϊός ήρθε και άλλαξε τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία. Δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της Ελλάδας από τον τομέα του τουρισμού, τώρα η χώρα απειλείται να βυθιστεί εκ νέου σε βαθιά ύφεση.

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10% για την Ελλάδα το 2020 και εκτόξευση της ανεργίας στο 22,3% για εφέτος.

«Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη που τόσο δύσκολα κατόρθωσε να ανακτήσει η Ελλάδα», σχολιάζουν, μιλώντας στο CNBC, αναλυτές της DuckerFrontier.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν έγκαιρα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, κατορθώνοντας να αποτρέψουν μια επιθετική μετάδοση του ιού, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά «πάγωσαν» την τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

«Ο κλάδος του τουρισμού αντιστοιχεί περίπου στο 21% της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα τώρα απειλείται με βαθιά ύφεση και μαζική απώλεια θέσεων εργασίας στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών», προειδοποιούν οι αναλυτές.

«Χωρίς τουρίστες, η βιομηχανία του τουρισμού έχει παγώσει στην Ελλάδα. Αλλά εάν επιστρέψουν οι ξένοι τουρίστες στη χώρα, τότε ο κίνδυνος για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού θα αυξηθεί», τονίζει το CNBC και προσθέτει πως «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να εδραιώσει ένα νέο σύστημα υγειονομικών κανόνων, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των ξένων τουριστών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider