Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από τη συμμετοχική οικονομία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι από τη συμμετοχική οικονομία

Συγκοινωνίες, υπηρεσίες μίσθωσης ακινήτων, και συμμετοχική χρηματοδότηση (crowdfunding) αποτελούν τους δημοφιλέστερους τομείς της συμμετοχικής οικονομίας ενώ το μοντέλο αυτό ανάπτυξης δείχνει να προσελκύει κυρίως τους νέους, οι οποίοι ανήκουν στην αστική τάξη και είναι κάτοχοι κάποιου πτυχίου.

Πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα η πρώτη παγκόσμια έρευνα για την έκταση και την επίδραση της συμμετοχικής οικονομία και δείχνει τα «δυνατά» και «αδύναμα» σημεία αυτού του μετα-καπιταλιστικού, όπως το ονομάζουν πολλοί, συστήματος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Pew Research Center και έλαβαν μέρος 4.787 Αμερικανοί ενήλικες. Οι τομείς στους οποίους εστίασε είναι εκείνοι που θεωρούνται κατάλληλοι στο να προσελκύσουν το κοινό αυτού του συστήματος και διαθέτουν κατάλληλα εργαλεία μέτρησης (sites ανταλλαγής υπηρεσιών, εφαρμογές κλπ) και συγκεκριμένα στους πιο δημοφιλείς της συμμετοχικής οικονομίας: τον κλάδο των μεταφορών (Uber, Lyft) , τις υπηρεσίες μίσθωσης ή «ανταλλαγής» καταλυμάτων (Airbnb, HomeAway), και της συμμετοχικής χρηματοδότησης.

Το κοινό της συμμετοχικής οικονομίας

Το μοντέλο αυτό προσελκύει κυρίως νέους, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν σχετική οικονομική άνεση. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο πλούσιες οικογένειες είναι αυτές οι οποίες κυρίως προσχωρούν στη συμμετοχική οικονομία (το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ετήσιο εισόδημα 100.000 δολάρια). Αυτή η κατηγορία έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις υπηρεσίες συμμετοχικής οικονομίας.

Οι χρήστες αυτών των υπηρεσιών είναι κυρίως νέοι, κάτοικοι των αστικών κέντρων και το 56% όσων είναι άνω των 65 ετών δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει τέτοιες υπηρεσίες.

Τη χρησιμοποιούμε αλλά δεν ξέρουμε τι είναι

Το 72% των Αμερικανών δηλώνουν να έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 11 υπηρεσίες, κάτι που είναι ενδεικτικό ότι η συμμετοχική οικονομία δεν είναι πλέον κάτι καινούριο. Ωστόσο, αν ως πρακτική θεωρείται παγιωμένη, θεωρητικά είναι δύσκολο να προσδιοριστούν όλα τα χαρακτηριστικά της ή να της αποδοθεί ένα συγκεκριμένο όνομα. Το 61% των ερωτηθέντων δεν έχει ποτέ ακούσει τη λέξη crowdfunding και το 73% δεν γνωρίζει τι σημαίνει η έννοια «συνεργατική οικονομία».

Σύγχυση υπάρχει και ως προς το καθεστώς κάτω από το οποίο λειτουργούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι π.χ οι οδηγοί στο Uber είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μόνο το 23% θεωρεί ότι μπορεί να είναι μισθωτοί. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων (που τα θέτουν σε χρονομίσθωση κλπ), για τους οποίους οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι δεν πληρώνουν επιπλέον φόρους ανάλογα με τον κλάδο κλπ.

Οι συνεταιρισμοί και η κοινωνική οικονομία

Παραπλήσιες έννοιες (ή ταυτόσημες για κάποιους) είναι και οι συνεταιρισμοί και η κοινωνική οικονομία. Η Κομισιόν αποτελεί από τα πρώτα θεσμικά όργανα που επεσήμαναν τα πλεονεκτήματα της στροφής στους συνεταιρισμούς.

«Η συμβολή των συνεταιρισμών στους κοινοτικούς στόχους αποτελούν θεμελιώδη συνιστώσα για την επίτευξη της Στρατηγικής της Λισσαβόνας ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα ε-ταιρικής μορφής που μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα επιχειρηματικούς και κοινωνικούς στόχους με τρόπο αλληλοενισχυτικό… Υπάρχει συνεπώς σαφή ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες σε κοινοτικό επίπεδο για να εξασφαλιστεί ότι ο ρόλος των συνεταιρισμών λαμβάνεται πλήρως υπόψη σε όλα τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα», αναφέρει σχετικά.

Οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα συμμετέχουν σε κοινοτικά προγράμματα και απολαμβάνουν τις παροχές από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 κλπ.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider