Αμετάβλητες οι προβλέψεις του DBRS: Από 6,5% έως 10% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμετάβλητες οι προβλέψεις του DBRS: Από 6,5% έως 10% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020
Δύο τα σενάρια του οίκου αξιολόγησης DBRS για την Ελλάδα. Πού θα κάτσει η μπίλια για ύφεση και ανεργία, σύμφωνα με το μετριοπαθές και το αρνητικό σενάριο.

Αμετάβλητες διατηρεί τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Σε νέα έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, υπό τον διακριτικό τίτλο «Global Macroeconomic Scenarios: July Update Sovereigns», ημερομηνίας 22 Ιουλίου, ο οίκος αξιολόγησης επαναδιατυπώνει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με εκείνες που είχε παρουσιάσει στις αρχές Ιουνίου.

Το μετριοπαθές σενάριο

Ειδικότερα, ως προς το μετριοπαθές σενάριο, ο οίκος συνεχίζει να προβλέπει ύφεση 6,5% και εκτόξευση της ανεργίας στο 20% για το 2020.

Για το 2021, προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμό 4% και υποχώρηση της ανεργίας στα επίπεδα του 18%.

Για το 2022, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 3,5% για την ελληνική οικονομία και περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 17,5%.

insider

Το αρνητικό σενάριο

Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο του οίκου DBRS, η ύφεση για την Ελλάδα θα φτάσει το 10% εφέτος, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 23%.

Για το 2021, προβλέπεται επιστροφή στην ανάπτυξη με ήπιο ρυθμό, μόλις 1,5% και ανεργία στο 21%, ενώ για το 2022, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 4% και η ανεργία στο 18,5%.

insider

Η εικόνα διεθνώς

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, παρατηρώντας την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού διεθνώς, διαφαίνεται πως μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει τα ακραία μέτρα – γενικά lockdowns – που επέβαλαν αρκετές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να αναχαιτίσουν μια ραγδαία διασπορά των κρουσμάτων.

Τα εν λόγω μέτρα, τα οποία ο DBRS χαρακτηρίζει αποτελεσματικά, φαίνεται πως έχουν οδηγήσει στα πρώτα σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένες οικονομίες, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ασία, η Ινδία μετρά αυτή τη στιγμή τα περισσότερα κρούσματα, ενώ σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική, την αρνητική πρωτιά καταλαμβάνει η Βραζιλία.

Εστιάζοντας στην Ευρώπη, οι αναλυτές του DBRS, αναγνωρίζουν μεν ότι σταδιακά η κατάσταση ομαλοποιείται, προειδοποιούν δε ότι το πλήγμα για την οικονομία θα είναι τεράστιο, ιδίως για τις χώρες που μέτρησαν πρωτοφανείς αριθμούς κρουσμάτων, όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider