Προς «αυτονόμηση» το Ταμείο Ανάκαμψης - Απελευθερώνονται τα 32 δισ. ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς «αυτονόμηση» το Ταμείο Ανάκαμψης - Απελευθερώνονται τα 32 δισ. ευρώ
Αρμόδιος παράγοντας της Κομισιόν διαβεβαίωσε το insider.gr ότι επίκειται η αυτονόμηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αν Ουγγαρία-Πολωνία επιμείνουν στο «βέτο» στην Σύνοδο Κορυφής. Ανακούφιση στο ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα.

του Γ. Αγγέλη

Αν μέχρι σήμερα Τρίτη η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν αποσύρουν την δήλωση «βέτο» στο Κοινοτικό Προϋπολογισμό, τότε η Κομισιόν θα θέσει στην διάθεση της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, σχέδιο για την αυτονόμηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Και με αυτό το σχέδιο θα προχωρήσουν σε απόφαση οι 25 χώρες μέλη της Ε.Ε. στην ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης (750 δισ. ευρώ) παρακάμπτοντας τις δύο χώρες.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν με το οποίο συνομίλησε χθες το insider.gr, επιβεβαίωσε τρία σημεία, ότι:

  • το όριο για να ανακαλέσουν το βέτο οι δύο χώρες λήγει σήμερα Τρίτη και
  • εφ’ όσον αυτές επιμείνουν τότε η Ε.Ε. θα προχωρήσει με ετήσιο προϋπολογισμό, αντί του επταετούς, αλλά

  • θα αυτονομήσει την λειτουργία του Ταμείου ώστε αυτό να λειτουργήσει εκτός Προϋπολογισμού.

Τεχνικά το θέμα έχει ήδη δουλευτεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα με το Ταμείο.

Το βέτο των δύο κυβερνήσεων στον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν κατηγορηθεί για μη σεβασμό στο κράτος δικαίου όπως διατυπώνεται στις κοινοτικές αρχές, που αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή των χωρών μελών στα προγράμματα χρηματοδότησης.

Βέβαια η μέχρι σήμερα καθυστέρηση της έγκρισης του επταετούς Προϋπολογισμού στο εσωτερικό του οποίου έχει σχεδιασθεί να λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, αναπόφευκτα θα επιφέρει καθυστέρηση στην λειτουργία του η οποία αρχικά είχε σχεδιασθεί να ξεκινήσει την 1/1/2021.

Αυτό είναι πολύ πιθανό να έχει συνέπειες στις πρώτες εκταμιεύσεις οι οποίες με την μορφή προκαταβολών θα έπρεπε να είναι διαθέσιμες την άνοιξη.

Με την μέχρι στιγμής καθυστέρηση αυτό φαίνεται να είναι δύσκολο πλέον να επιτευχθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση εφ’ όσον προχωρήσει η αυτονόμηση του Ταμείου από τα μέσα του 2021 αναμένεται να ενεργοποιηθεί η μεταφορά πόρων στα προγράμματα που θα έχουν στο μεταξύ εγκριθεί.

Υπάρχει βέβαια πάντα η περίπτωση την μεταβολής στάσης έστω και την τελευταία στιγμή τόσο από την Ουγγαρία όσο και από την Πολωνία, πολύ περισσότερο μάλιστα που το βέτο αυτό έχει προκαλέσει ισχυρές εσωτερικές αντιδράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δήμαρχοι της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας έχουν με επιστολή τους διαχωρήσει την θέση τους από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών ζητώντας από την Ε.Ε. να τους παρακάμψει και να συνεχίσει την χρηματοδότηση των περιφερειακών τους προγραμμάτων.

Για την Ελλάδα η απόφαση να αυτονομηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης ισοδυναμεί με «απελευθέρωση» των 32 δισ. ευρώ που αφορούν στην χρηματοδότηση της Ελλάδας και τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας.

Η απελευθέρωση του Ταμείου από το μπλοκάρισμα του πολωνο-ουγγρικού βέτο συμπαρασύρει και την απελευθέρωση των «προκαταβολών» που είχαν υπολογισθεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Σε κάθε περίπτωση, είτε ο εκβιασμός των δύο χωρών συνεχισθεί, είτε ανατραπεί, το Ταμείο Ανάκαμψης φαίνεται ότι την Πέμπτη θα ξεπεράσει τις μέχρι στιγμής εμπλοκές λόγω του Κοινοτικού Προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider