Κορυφαίοι οικονομολόγοι μιλούν για το Brexit

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορυφαίοι οικονομολόγοι μιλούν για το Brexit

Αν και το Brexit ήταν αρχικά ένα θέμα «ταμπού» για να συζητηθεί στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας με τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών να παίρνουν αποστάσεις από το θέμα, το δύσκολο εγχείρημα μιας πρώτης εκτίμησης για τις συνέπειες για τη Βρετανία και την Ευρωζώνη ανατέθηκε σε κορυφαίους οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στο συνέδριο. Τρία ήταν τα βασικά συμπεράσματα από την κουβέντα που έγινε στις 29 και 29 Ιουνίου κατά τις εργασίες του συνεδρίου σχετικά με το Brexit:

Πόσο θα κρατήσει η αναταραχή στις αγορές;

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στο συνέδριο της ΕΚΤ, παρά τη βίαιη πτώση που σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η στερλίνα την επομένη του δημοψηφίσματος, οι αγορές λειτούργησαν κανονικά και τελικά σταθεροποιήθηκαν. «Το Brexit δεν αντιστοιχεί σε κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε συμβεί με τους Lehman Brothers», σημείωσε ο Manuel Constancio. «Εάν δεν υπήρχαν τα σταθεροποιητικά μέτρα των κεντρικών τραπεζών, το σοκ θα ήταν πολύ μεγαλύτερο», υπογραμμίζει. Και συμπληρώνει ότι το τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι «εύθραυστο» όπως κατέδειξε η πτώση που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές στα χρηματιστήρια.

Ποιές είναι οικονομικές συνέπειες για τη Βρετανία και την Ευρώπη;

Η βρετανική οικονομία θα είναι αυτή που θα επηρεαστεί πρωτίστως από το «σοκ» του Brexit. Πτώση των επενδύσεων και των, φρένο στις προσλήψεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Η αμφιβολία και η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και την παραμονή της στην ΕΕ και για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης επιδρούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη», δήλωσε στην εφημερίδα Le Monde, ο λόρδος Τurner, o οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων επικεφαλής της FSΑ (Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών) και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι πιο απαισιόδοξος προβλέπεις κάνουν λόγο για μια περίοδο ύφεσης τουλάχιστον δύο τριμήνων. Όσο για τη ζώνη ευρώ, η αβεβαιότητα είναι επίσης μεγάλη. Όπως εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Manuel Constancio, μετάδοση των επιπτώσεων μέσω του διαύλου του εμπορίου θα ήταν περιορισμένης κλίμακας και θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη κατά 0,1%».

Θα μπορούσε η ζώνη του ευρώ να βγει ενδυναμωμένη από το σοκ;

Σύμφωνα με την Beatrice Weder di Mauro, Οικονομολόγο, στο πανεπιστήμιο Johannes-Gutenberg de Mayence στη Γερμανία, δύο είναι οι επικρατούσες τάσεις: αυτοί που τηρούν στάση αναμονής και εκείνοι που μιλούν για άμεση ένταξη. «Σε όλες τις περιπτώσεις, οποιαδήποτε κίνηση για ριζικές αλλαγές από την πλευρά ευρωζώνης θα ήταν πρόωρη», υπογραμμίζει ο Cosntancio. Αν παραμεριστεί η αβεβαιότητα που γεννά το Brexit, θα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα πρώτα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και σε δεύτερη φάση για την ενδυνάμωση των θεσμών της Νομισματικής Ένωσης. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της δημοσιονομικής ένωσης», αναφέρει η Weder di Mauro. Ακόμη, απαιτείται ενίσχυση της πολιτικής ολοκλήρωσης και υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης. Χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις με αποτελέσματα που είναι μετρήσιμα για τους πολίτες.

Με πληροφορίες από τη Le Monde

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider