Ρώσικο ενδιαφέρον για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρώσικο ενδιαφέρον για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Η διερεύνηση του ενδιαφέροντος για περαιτέρω ανάπτυξη των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας κ. Denis Manturov στο πλαίσιο της επίσκεψης κ Τζάκρη στην Ρωσία εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανίας INNOPROM 2016 στο Αικατερίνμπουργκ.

Οι δυο πλευρές εξέτασαν την δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 το σύνολο των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών υποχώρησε κατά ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. Ήδη η Ρωσία έχει ήδη επενδύσει στη Ελλάδα περί τα 700 εκατ. ευρώ και υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στις μεταφορές, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυπηγοεπισκευή, στην εξόρυξη μετάλλων και στην φαρμακοβιομηχανία. Ειδικά στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας είπε ότι η Ρωσία εκπονεί ειδικό πρόγραμμα στο οποίο μπορεί να συμμετέχουν και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις ρωσικές, ενώ ζήτησε περαιτέρω στοιχεία για την δυνατότητα συμμετοχής ρωσικών επιχειρήσεων ως στρατηγικών επενδυτών σε κρατικής ιδιοκτησίας βιομηχανικές επιχειρήσεις. Επίσης ενημέρωσε την κυρία Τζάκρη ότι η ρωσική συμμετοχή στην φετινή 81 Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι ενισχυμένη.

Στις διμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης της στη Ρωσία, η κ. Τζάκρη ανέπτυξε τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζει η χώρα μας στους τομείς της ενέργειας, της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών κ.α. Ανέπτυξε επίσης τις επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζει το Αγροτοδιατροφικό Πάρκο Πέλλας, που αυτή την στιγμή βρίσκεται στην φάση της αδειοδότησης, στο οποίο σχεδιάζεται να εγκατασταθούν επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και υποδομές agrologistics και κάλεσε τους ρωσικούς φορείς να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας, είτε με την ίδρυση ρωσικών επιχειρήσεων, είτε με την συμμετοχή ρωσικών επιχειρήσεων σε κοινά σχήματα με αντίστοιχες ελληνικές που θα εγκατασταθούν εκεί.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η διοργάνωση, σε συνεργασία με τα επιμελητήρια των δύο χωρών, επιχειρηματικής αποστολής από ρωσικές βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες για joint ventures από ρωσικές και ελληνικές εταιρείες σε δυναμικές μεταποιητικές επενδύσεις και για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων (εμπορικών, τουριστικών κ.α.) μεταξύ των δύο χωρών καθώς και συγκεκριμένων περιφερειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider