«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – τραπεζών για τη ρευστότητα στις μικρές επιχειρήσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – τραπεζών για τη ρευστότητα στις μικρές επιχειρήσεις
Μόλις 354 δάνεια από τον Γ΄ κύκλο του Εγγυοδοτικού Προγράμματος της ΕΑΤ για μικρές επιχειρήσεις, αρνητική πιστωτική επέκταση αναμένεται και τον Μάιο. Τι είπαν κυβέρνηση – τράπεζες σε χθεσινή συνάντηση για τη ρευστότητα.

Σε παρατεταμένο «μπρα ντε φερ» που δεν αναδεικνύει «νικητή», εξελίσσονται οι συνεχείς επαφές της κυβέρνησης με τις τράπεζες με θέμα την αύξηση των χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα πιστοδοτικά κριτήρια και ο φόβος των νέων κόκκινων δανείων ορθώνουν «τοίχο» από πλευράς τραπεζών στις πιέσεις της κυβέρνησης για περισσότερα δάνεια σε μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων, πέραν των 30.000 που φέρονται να κρίνονται ως bankable από το τραπεζικό σύστημα.

Η διάσταση ζητούμενων και απόψεων εντείνεται και προσανατολίζεται πλέον στις μικρές επιχειρήσεις, με τις προσδοκίες για μεγαλύτερη προσφορά, αλλά και ζήτηση για δανεισμό, να μετατίθενται από τον Σεπτέμβριο και κυρίως προς τα τέλη του έτους.

«Συναγερμό» στην κυβέρνηση για την ροή ρευστότητας προς τις μικρές επιχειρήσεις έχουν σημάνει τα πενιχρά αποτελέσματα που δείχνει να έχει ο Γ΄ κύκλος του Εγγυοδοτικού Προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που απευθύνεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στη χθεσινή διευρυμένη συνάντηση μεταξύ τραπεζών, ΕΑΤ και συναρμόδιων υπουργείων, διαπιστώθηκε ότι οι τράπεζες έχουν εκταμιεύσει μόλις 6,5 εκατ. ευρώ και έχουν δώσει μόλις 354 δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις από τον Γ΄ κύκλο του Εγγυοδοτικού, με το πρόγραμμα να δείχνει πως δεν «τραβάει» και την κυβέρνηση να εγκαλεί τις τράπεζες για απροθυμία να χρηματοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις.

Από τη μεριά τους οι τράπεζες, αντέταξαν ότι η απροθυμία εκδηλώνεται στην πλευρά της ζήτησης, καθώς οι επιστρεπτέες προκαταβολές φαίνεται πως έχουν καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων και αυτές δεν επείγονται για δανεισμό. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αναμένουν εκδήλωση ζήτησης από τον Σεπτέμβριο και κυρίως προς τα τέλη του έτους.

Αυτό που παραμένει, ωστόσο, εμπόδιο για τις νέες χρηματοδοτήσεις και μοιάζει να είναι απαγορευτικό για δανεισμό προς τις μικρές επιχειρήσεις, είναι ο πιστωτικός κίνδυνος που αυτές «κουβαλούν».

Όπως ανέφεραν χθες οι τραπεζίτες, τα οικονομικά στοιχεία που εμφανίζει η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων που αιτούνται δάνειο είναι απαγορευτικά, ειδικά από τη στιγμή που ο τομέας «καταγράφει» υψηλή φοροδιαφυγή. Επιπλέον, πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες και μη ενήμερες προς τις τράπεζες ή αν είναι ενήμερες, έχουν οφειλές στην εφορία ή τον ΕΦΚΑ και κάνουν αίτηση για συνολική ρύθμιση χρεών με «κούρεμα» και δεύτερη ευκαιρία.

Και όπως έχει δηλώσει από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γ. Χαντζηνικολάου, «όση κατανόηση και να υπάρχει για την κρίση που περνάμε, οι τράπεζες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα εποπτικά και πιστοδοτικά κριτήρια που διέπουν την λειτουργία τους, και πιο συγκεκριμένα δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε οικονομικές μονάδες όταν η ικανότητα εξυπηρέτησης και η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων ή δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να τεκμηριωθεί».

Σημειώνεται ότι ο Γ΄ κύκλος του Εγγυοδοτικού Προγράμματος της ΕΑΤ απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών για το 2019 έως 200.000 ευρώ, τα δάνεια (έως 50.000 ευρώ) χορηγούνται και σε επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2020 ή το 2021, ενώ σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχυθούν αμέσως και με ευνοϊκούς όρους περισσότερες από 8.000 μικρές επιχειρήσεις.

Αναφερόμενες στο Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα της ΕΑΤ για τις μεγάλες και μεσαίες/μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι τράπεζες ανέφεραν χθες ότι έχουν εκταμιεύσει 1,057 δις. ευρώ και απομένουν περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εξετάζει τη δημιουργία κλαδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων (εξετάζονται ένα πρόγραμμα για επιχειρήσεις οπτικοακουστικών μέσων και ένα για μικρές εργοληπτικές εταιρείες).

Η ροή ρευστότητας συνολικά προς τις επιχειρήσεις, πάντως, δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση, παρά την αύξηση των χορηγήσεων που ανακοινώνουν οι τράπεζες.

Στη χθεσινή συνάντηση, αναφέρθηκε στις τράπεζες πως και τον Μάιο καταγράφεται αρνητική πιστωτική επέκταση. Τα επίσημα στοιχεία αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική κατά περίπου 790 εκατ. ευρώ, αν και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 85 εκατ. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν στο insider.gr ότι συνολικά η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις εμφανίστηκε αρνητική διότι μεγάλες εταιρείες όπως π.χ. η ΔΕΗ ή η Μυτιληναίος προχώρησαν σε έκδοση ομολόγων, κλείνοντας δάνειά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider