Σε καλό κλίμα και χωρίς ενστάσεις από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φάση έγκρισης του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ. Μετά την παρουσίασή του στην EFC την προηγούμενη Παρασκευή, την προηγούμενη Τρίτη 29/6 πέρασε και από το «τερέν» των Financial Counsellors (του συμβουλευτικού οργάνου για δημοσιονομικά θέματα που προετοιμάζει Ecofin και ενέκρινε την πρόταση απόφασης της Επιτροπής για το Ελλάδα 2.0).
Πολιτικά οι αποφάσεις θα επικυρωθούν στην σύνοδο του Ecofin της 13ης Ιουλίου. Στην εν λόγω Σύνοδο επιχειρείται να φτάσουν έως 12 σχέδια κρατών μελών τα οποία διεκδικούν να λάβουν άμεσα την προκαταβολή του 13%.
Η προκαταβολή θα διανεμηθεί αφού στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώσει δύο παράλληλες διαδικασίες: την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αλλά και την έξοδο στις αγορές ούτως ώστε να βρει την αναγκαία ρευστότητα.
Αν καταστεί όλη αυτή η διαδικασία εφικτή έως το τέλος Ιουλίου, τότε τα λεφτά θα έρθουν μέσα στον μήνα (3,9 δισ. ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα). Αλλιώς το χρονοδιάγραμμα μετατοπίζεται για τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο.
Πάντως ενεργοποίηση υπάρχει ανά την ΕΕ. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και νέο έκτακτο Ecofin τον Ιούλιο…
Όσον αφορά στην πρώτη δόση, όπως ανέφερε χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha αναμένεται να φτάσει είτε στα τέλη Δεκεμβρίου είτε στις αρχές του επόμενου έτους. Με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα του 3ου τριμήνου που συνδέονται με την εν λόγω δόση και θα καταθέσει αμέσως μετά (τον Οκτώβριο) ένα αίτημα στις Βρυξέλλες το οποίο χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σταλεί στη συνέχεια για πολιτική έγκριση από το Ecofin…
Αυτό που έχει σημασία από την εν λόγω 2πλή πρώτη έγκριση που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι ότι πλέον υπάρχει επίσημο πράσινο φως και από την πλευρά των κρατών μελών. Δηλαδή φάνηκε πως δεν υπάρχουν ενστάσεις για έργα και μεταρρυθμίσεις.
Το ελληνικό σχέδιο επιχειρείται πλέον να ανεβάσει στροφές σε δύο κατευθύνσεις: στην ωρίμαση επενδύσεων, αλλά και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες συνδέεται ειδικά η 1η δόση.
Ο λόγος για 15 ορόσημα που περιλαμβάνουν 13 μεταρρυθμίσεις από πλευράς επιδοτήσεων και δύο μεταρρυθμίσεις από πλευράς δανείων (θα πρέπει να συνάψει τις επιχειρησιακές συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αλλά και να γίνει η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για εμπορικές τράπεζες ).
Το 2022 η διαδικασία θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο. Τα «προαπαιτούμενα» πολλαπλασιάζονται σε αριθμό (συνολικά είναι 331) και πλέον θα συνδέονται και με την υλοποίηση των επενδύσεων και με «αποτελέσματα» των ασκούμενων πολιτικών.
Το θέμα του Σχεδίου Ανάκαμψης δεν είναι επισήμως ζήτημα της 11ης αξιολόγηση αλλά αναμένεται να συζητηθεί η πορεία του στις διαβουλεύσεις οι οποίες ξεκινούν εξ αποστάσεως με τους θεσμούς. Με στόχο την ολοκλήρωση της έκθεσης στο τέλος Σεπτεμβρίου. Περιλαμβάνουν τις δεσμεύσεις στις οποίες θα δώσουν έμφαση οι θεσμοί (όπως είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, οι τράπεζες, αλλά και οι παρεμβάσεις στις αγορές), καθώς και τα ελληνικά αιτήματα όπως η νέα ρύθμιση οφειλών.