UBS: Η μετάλλαξη Δέλτα και η εικόνα των NPLs στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Η μετάλλαξη Δέλτα και η εικόνα των NPLs στην Ελλάδα
Καθησυχαστική εμφανίζεται η UBS ως προς σκέλος της μετάλλαξης Δέλτα και των πιέσεων που μπορεί να αποφέρει στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών και κυρίως στο τμήμα των NPLs.

Καθησυχαστική εμφανίζεται η UBS ως προς σκέλος της μετάλλαξης Δέλτα και των πιέσεων που μπορεί να αποφέρει στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών και κυρίως στο τμήμα των NPLs.

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, η δυναμική των υγειονομικών συστημάτων αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο που θα υποδείξει το κατά πόσο οι παγκόσμιες οικονομίες θα συνεχίσουν σε ένα περαιτέρω άνοιγμα ή θα επιστρέψουν στο δρόμο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια λειτουργούν σε ότι αφορά τον περιορισμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και προστατεύσουν τα υγειονομικά συστήματα.

UBS

Συνολικά σύμφωνα με τη UBS, 877 δισ. ευρώ εταιρικού χρέους της ΕΕ και των νοικοκυριών υπόκεινται σε αναστολή τόκων ή πληρωμών από την έναρξη της πανδημίας, αλλά μόνο 203 δισ. ευρώ παραμένουν σε αυτήν την κατάσταση. Επιπλέον το ποσοστό των τραπεζικών δανείων της ΕΕ που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής πληρωμών είναι μικρό, μόλις στο 1,1%. Η Γερμανία (0,1%), η Ολλανδία (0,1%) και η Γαλλία (0,3%) έχουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στο «πάγωμα» πληρωμών, ενώ η Ελλάδα (1,1%) και η Ισπανία (1,9%) κατατάσσονται στην υψηλότερη θέση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Στις χώρες που έχουν μείνει πίσω συμπεριλαμβάνονται η Πορτογαλία (13,8%) και η Ιταλία (3,6%), όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρικών δανείων δεν έχουν ακόμη αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα σε ότι αφορά τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου.

Στην Ελλάδα, στο α' τρίμηνο, το ποσοστό των δανείων που δεν εντάσσονται σε καθεστώς μορατόριουμ ανέρχεται σε 25,8% από 26,5% στο δ' τρίμηνο του 2020, σε μορατόριουμ διατηρείται το 14,1% από 7% στο δ' τρίμηνο, ενώ πρόσφατα έληξε το καθεστώς για το 21,2%.

UBS

Όπως σημειώνει η UBS, τα NPLs κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα στους οφειλέτες που επηρεάζονται έντονα από την πανδημία. Σε ότι αφορά τα δάνεια που βρίσκονται ακόμη σε αναστολή πληρωμής, τα NPLs στο α’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν στο 3,9% (+0,6% σε τριμηνιαία βάση). Σε ότι αφορά τα δάνεια που έχουν βγει από το καθεστώς αναστολής πληρωμών, τα NPL αυξήθηκαν στο 4,5% (+0,5%) στο α’ τρίμηνο. Ωστόσο τα συνολικά NPLs στο α’ τρίμηνο μειώθηκαν στο 2,5% (μείωση κατά 0,1%).

Έτσι, δεν υπάρχει «μετάδοση» στην Ευρώπη σε ότι αφορά τα NPLs από τους κλάδους που επηρεάζονται από την πανδημία προς αυτούς που δεν επηρέαζονται, ενώ η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα διευκολύνει την πώληση υφιστάμενων NPLs στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η πτώση των NPLs στους κλάδους της μεταποίησης, των ακινήτων και στο χονδρικό/λιανικό εμπόριο αντισταθμίζει εύκολα τα αυξανόμενα NPLs στις δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, στις τέχνες, την ψυχαγωγία και την αναψυχή.

Σύμφωνα με τη UBS η αύξηση των κρουσμάτων δεν θα είναι αρκετή για να αυξήσει σημαντικά τα NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Χρησιμοποιώντας υποθέσεις ότι:

1) τα NPLs από τα δάνεια σε μορατόρια θα αυξηθούν σε επίπεδα ρεκόρ του 6,8% (από 3,9% - 4,5% που βρίσκονται), και

2) εάν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των NPLs για τα δάνεια που δεν εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής, τα συνολικά NPLs θα αυξηθούν μόνο από 2,5% σε 2,7%.

Αν δεν εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που θα ασκήσει πιέσεις στα συστήματα υγείας, φαίνεται ότι τα αυξανόμενα κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα δεν αναμένεται να πλήξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider