Σταϊκούρας - Nτόναχιου: Οι αλλαγές στους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας στις μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σταϊκούρας - Nτόναχιου: Οι αλλαγές στους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας στις μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης
Επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης και ψηφιακό ευρώ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης και ψηφιακό ευρώ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

Πρόκειται για τις 4 προκλήσεις για το μέλλον της Ευρώπης όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας αμέσως μετά τη συνάντηση. Όπως είπε:

-1η Πρόκληση: Η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η έγκριση των 12 πρώτων Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το Ecofin την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε μια συλλογική επιτυχία.

Είμαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το Σχέδιο της Ελλάδας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί το επιστέγασμα της σκληρής, πολύμηνης και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η Κυβέρνηση, προκειμένου να καταθέσει ένα ώριμο και φιλόδοξο Σχέδιο και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση των προβλεπόμενων πόρων.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι οι ευρωπαϊκές και εθνικές διαδικασίες να κυλήσουν χωρίς καθυστερήσεις, ώστε οι πολίτες και οι οικονομίες της Ευρώπης να εισπράξουν τα οφέλη του Ταμείου Ανάκαμψης, το συντομότερο δυνατό.

Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα, έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή το συνεκτικό και ρεαλιστικό Σχέδιό της, προωθώντας τα 12 πρώτα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ.

- 2η Πρόκληση: Η επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης.

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια, καθώς θα βοηθήσει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

- 3η Πρόκληση: Η προοπτική ψηφιοποίησης του ευρώ.

Θέση της χώρας μας είναι ότι πιθανή ψηφιοποίηση του ενιαίου νομίσματος θα πρέπει να συμβαδίζει με τη νομισματική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας την αξιοπιστία του ενιαίου νομίσματος.

- 4η Πρόκληση: Η επανεξέταση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης αλλαγών που θα διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση – προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, θα προστατεύουν και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Όπως είπε ο ελληνας υπουργός Οικονομικών οι προκλήσεις αυτές μπορεί – πρέπει – και θα κερδηθούν, με ευρωπαϊκές, διορατικές, δυναμικές, αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις.

Λύσεις που θα εμφορούνται από πνεύμα αλληλεγγύης και θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουμε τις ανάγκες των καιρών και ανταποκρινόμαστε σε αυτές με γρήγορα αντανακλαστικά, έχοντας ως γνώμονα τις θεμελιώδεις κοινές αρχές και αξίες μας και την κοινή μας στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Ντόναχιου: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις, κλειδί για την ανάπτυξη το Ταμείο Ανάκαμψης

«Είναι μεγάλη μου χαρά και προνόμιο που βρίσκομαι στο υπουργείο Οικονομικών και την Αθήνα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το Χρήστο Σταϊκούρα για τον οποίο μόνο καλά λόγια είχε να πει υπογραμμίζοντας ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποτελεί ένα πολύτιμο και αξιοσέβαστο μέλος του Eurogroup».

O Π. Ντόναχιου αναφερόμενος στις προοπτικές ανάκαμψης στην Ε.Ε. και την ελληνική οικονομία τόνισε τη σημασία των εμβολιασμών. Όπως είπε πάνω από το 65% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου. Οι εμβολιασμοί δημιουργούν θετικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ε.Ε. που εκτιμάται στο 4,8% φέτος και 4,5% το 2022. Βρισκόμαστε, όπως είπε σε μια πρώιμη φάση ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης για την ΕΕ και τα ίδια σημάδια δείχνει και η ελληνική οικονομία για την οποία προβλέπεται οικονομική μεγέθυνση 4,3% το 2021 και 6% το 2022.

Αναφερόμενος στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" σημείωσε ότι ξεχωρίζει για 2 λόγους:

1. Το εύρος των επενδύσεων με κεφάλαια 30 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στο 16% του ΑΕΠ

2. Τον ποιοτικός σχεδιασμός που περιβάλλεται από εμπιστοσύνη.

Οι επενδύσεις όπως είπε ο Πασκάλ Ντάναχιου θα κάνουν τη διαφορά στο πράσινο και ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας στέλνοντας το μήνυμα ότι έχουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα με το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα θα αντλήσει 70 δις. ευρώ.

Ο ίδιος ανάφερε ότι ακρογωνιαίος λίθος αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις και η δουλειά που έχει γίνει από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την ελληνική κυβέρνηση. « Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να κάνετε μεταρρυθμίσεις» ανάφερε για να προσθέσει ότι είναι σημαντική η δουλειά που έχει γίνει με τον «Ηρακλή» στην κατεύθυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενίσχυσης των τραπεζών.

Για το μέλλον της ευρωζώνης και τις προκλήσεις ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider