Τους φιλόδοξους στόχους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για τη μετάβαση σε μια διατηρήσιμη, πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό στο κλίμα και το περιβάλλον, ανέδειξε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σημερινή τοποθέτησή του στην 6η συνάντηση της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενσωμάτωση της κλιματικής διάστασης στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Προϋπολογισμός του 2021 αποτελεί τον πρώτο Προϋπολογισμό στην ιστορία της χώρας με ρητή αναφορά στην κλιματική διάσταση, ενώ όλες οι δημόσιες επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0.», ευθυγραμμίζονται με την αρχή της «Μη Πρόκλησης Σημαντικής Βλάβης».
Επιπλέον, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η απαραίτητη – όπως τη χαρακτήρισε – μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για δίκαιη κατανομή του κόστους της πράσινης μετάβασης τόσο μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, όσο και μεταξύ διαφορετικών χωρών και περιφερειών.
Συνολικά, η Συμμαχία υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ενσωμάτωσης της κλιματικής διάστασης στην χάραξη οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, τονίζοντας τον ζωτικό ρόλο των Υπουργείων Οικονομικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στο δελτίο σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας αποτελεί ενεργό μέλος της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις από τον Οκτώβριο 2019, έτος σύστασής της. Έκτοτε συμμετέχει συστηματικά στις εργασίες της Συμμαχίας και στο πλαίσιο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών σε μακροοικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο για πολιτικές χαμηλών εκπομπών και κλιματικά ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη Υπουργούς Οικονομικών και θεσμικούς εταίρους.
Στόχος της Συμμαχίας, που σήμερα αριθμεί 64 μέλη – Υπουργούς Οικονομικών χωρών που εκπροσωπούν το 63% του παγκόσμιου ΑΕΠ –, είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.