Το «ψαλίδι» στην πυρηνική ενέργεια της Γαλλίας αυξάνει το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «ψαλίδι» στην πυρηνική ενέργεια της Γαλλίας αυξάνει το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη
Τα συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος της Γερμανίας για τον Μάρτιο ενισχύθηκαν κατά 5,5% την Τρίτη, ενώ τα αντίστοιχα γαλλικά κατά 0,6%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, μετά από την απόφαση της γαλλικής Electricite de France να μειώσει τον στόχο για την παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της για το 2022.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος της Γερμανίας για τον Μάρτιο ενισχύθηκαν κατά 5,5% την Τρίτη, ενώ τα αντίστοιχα γαλλικά κατά 0,6%.

Η Electricite de France ανακοίνωσε νωρίτερα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα πως θα μειώσει την παραγωγή ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της μέσα στο τρέχον έτος, σε 295 έως 315 terawatt-ώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας από 300 έως 330 terawatt-ώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν μέχρι σήμερα.

Η πυρηνική ενέργεια έχει αποδειχθεί σημαντική πηγή για τα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά τους τελευταίους μήνες, εν μέσω και των ανησυχιών για διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ, εν μέσω της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη και στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας.

Μείωση της διαθέσιμης πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία θα οδηγήσει σε πτώση των εξαγωγών σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, αναγκάζοντας τις να κινηθούν σε άλλες μορφές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο. Για το β' εξάμηνο του 2021, η Γαλλία εξήγαγε το 10% της συνολικής παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της.

Τα συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία για τον Μάρτιο κινούνταν στα 182 ευρώ ανά MW/h κατά το πρωί της Τρίτης, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια για τη Γαλλία κινούνταν στα 222 ευρώ ανά MW/h.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider