Πώς θα γίνει η διανομή της «πίτας» των 17,8 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ανά υπουργείο – Ποιοι θα κάνουν πιο πολλές δαπάνες φέτος

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα γίνει η διανομή της «πίτας» των 17,8 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ανά υπουργείο – Ποιοι θα κάνουν πιο πολλές δαπάνες φέτος
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού. Η νέα κατανομή για το 2022. Οι στόχοι ανά πεδίο έως και το 2026. Ποιοι θα μοιράσουν πιο πολλά λεφτά. Περιβάλλον, απασχόληση και υποδομές στο επίκεντρο. Έχουν ολοκληρωθεί ήδη τεχνικά δελτία για έργα αξίας 6,824 δισ. ευρώ.

Καθώς από τον Νοέμβριο που «κλείδωσε» ο Προϋπολογισμός του 2022 μέχρι σήμερα έχουν αρχίσει να ωριμάζουν πολλά από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχει πλέον πολύ καλύτερη εικόνα για την διανομή της «πίτας» των επιδοτήσεων των 17,8 δισ. ευρώ ανά υπουργείο έως το 2026 (σ.σ. μαζί με τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ φτάνει σε αξία στα 30,5 δισ. ευρώ). Έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικά δελτία για έργα αξίας 6,824 δισ. ευρώ.

Έτσι, στο Μεσοπρόθεσμο, η εγκύκλιος για το οποίο απεστάλη τις προηγούμενες ημέρες από τον αρμόδιο αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλάζει η κατανομή των κονδυλίων για φέτος και εξειδικεύεται αυτή των επόμενων ετών. Χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο - πάρα πολύ υψηλός - στόχος των 3,2 δισ. ευρώ απορρόφησης για φέτος.

Ανάλογα, λοιπόν, με τα τεχνικά δελτία, με την εξειδίκευση των έργων, αλλά και με τις νέες ανάγκες για πράσινες επενδύσεις που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και έρχονται πιο κοντά, μοιράζεται το σκέλος των επιδοτήσεων. Τα αρμόδια υπουργεία πρέπει πλέον να προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν τις δαπάνες, μαζί με την ανάλογη προσπάθεια για τη διανομή των κονδυλίων του ΠΔΕ που αφορούν στο ΕΣΠΑ και σε άλλα προγράμματα και παραμένει φέτος στα 7,8 δισ. ευρώ, αλλά περιορίζεται – μόνιμα – από το 2023 και μετά, στα 7 δισ. ευρώ…

Η νέα διανομή για το 2022

Στο πεδίο του Ταμείου Ανάκαμψης, η πιο μεγάλη αλλαγή είναι ένας «κουμπαράς» περίπου 1,05 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί στο (αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης) Υπουργείο Οικονομικών και διανεμήθηκε. Η πιο μεγάλη άνοδος καταγράφεται σε έργα Περιβάλλοντος, Απασχόλησης και Υποδομών. Αναλυτικά:

*Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η δαπάνη από τα 500 εκατ. ευρώ αυξάνεται στα 911,6 εκατ. ευρώ (συν 411,6 εκατ. ευρώ). Πρέπει να δαπανήσει και επιπλέον 720 εκατ. ευρώ για το ΕΣΠΑ και άλλες δράσεις του ΠΔΕ.

*Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πέραν των 470 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ πλέον αναλογούν και 462,37 εκατ. ευρώ του Ταμείού (αύξηση κατά 212,37 εκατ. ευρώ).

*Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πέρα από το 1,09 δισ. ευρώ του ΠΔΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δαπανηθούν 374,54 εκατ. ευρώ (άνοδος 174.54 εκατ. ευρώ).

*Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που πρέπει να διαχειριστεί δαπάνες 2,73 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ αναλογούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης 145,9 εκατ. ευρώ (άνοδος 95,9 εκατ. ευρώ).

* Στο Υπουργείο Τουρισμού αναλογούν από το ΠΔΕ 35 εκατ. ευρώ και από το Ταμείο Ανάκαμψης 53, 78 εκατ. ευρώ (άνοδος 43,78 εκατ. ευρώ).

* Στο Κλιματικής Κρίσης πέραν των 11 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ αναλογούν και 71,86 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (άνοδος 21,86 εκατ. ευρώ).

Στον αντίποδα υπάρχουν και Υπουργεία για τα οποία η φετινή πρόβλεψη δαπάνης μειώθηκε: Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε 450,689 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 49,311 εκατ. ευρώ), στο Υγείας 212,61 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 28,387 εκατ. ευρώ) και στο Δικαιοσύνης 29,929 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 9,07 εκατ. ευρώ).

Νέες αλλαγές ανάλογα με την πορεία των έργων

– Τέλη του μήνα η έκθεση για τη «δόση» –

Προφανώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η κατανομή αυτή είναι ενδεικτική και μπορεί να αλλάξει πολλές φορές το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις προβλέψεις που υπάρχουν. Η περαιτέρω εξειδίκευση θα γίνει ανάλογα με την ωρίμανση δράσεων και με τις ανάγκες για δαπάνες το επόμενο διάστημα.

Ήδη, υπάρχει στο «ταμείο» ένα ποσό 4 δισ. ευρώ περίπου από την προκαταβολή του 2021, ενώ προς τα τέλη του μήνα αναμένεται η 1η έκθεση προόδου για την καταβολή της δόσης. Σημειώνεται πως προς το παρόν αίτηση πληρωμής έχουν υποβάλει τέσσερις χώρες της ΕΕ, ενώ επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν υπογράψει επτά χώρες (σ.σ. η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη διαδικασία το 2021).

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα και την πρώτη εξαμηνιαία έκθεση για την πορεία του Ταμείου, αλλά επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διαδικασία που εφαρμόζεται για τη συγκέντρωση και την εκταμίευση της χρηματοδότησης. Προαναγγέλλει ξεχωριστές εκθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων δαπανών.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βλέπουν κίνδυνο μη υλοποίησης για το 1/3ο των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης - Tα 2 πορίσματα

Αποκαλυπτήρια για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας - Έρχονται 3 πορίσματα από τις Βρυξέλλες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider