Λαγκάρντ: Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που θα χρειαστούν για τη σταθερότητα της οικονομίας

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που θα χρειαστούν για τη σταθερότητα της οικονομίας
«Είναι πρόωρο το να αποτιμήσουμε το κόστος της ουκρανικής κρίσης αυτή τη στιγμή» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, «δείχνοντας» στη συνεδρίαση της ευρωτράπεζας στις 10 Μαρτίου. Δεν αλλάζει ο στόχος για τη ρήτρα διαφυγής.

Η κρίση με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι επικεφαλής των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο άτυπο Eurogroup που διοργανώθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας.

Η διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, παραδέχθηκε πως η κρίση στην Ουκρανία θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα στο ενεργειακό κομμάτι, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει τώρα μια αποτίμηση του αντικτύπου αυτού. Η ίδια τόνισε πως τα τελευταία δεδομένα θα εξεταστούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε πως η κρίση στην Ουκρανία έχει ήδη και θα έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, προσθέτοντας ότι «γίνει προσαρμογή των πολιτικών εάν είναι αναγκαίο». Ακόμα, ο Λετονός αξιωματούχος σημείωσε για τη ρήτρα διαφυγής των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, που λήγει το 2023, πως «θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κάνουμε αναπροσαρμογές, εφόσον αυτές χρειαστεί».

Αναλυτικά, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε στην αρχή των δηλώσεων της πως «θα λάβουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα που μπορούμε για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πρόωρο το να αποτιμήσουμε το κόστος της ουκρανικής κρίσης αυτή τη στιγμή» ανέφερε.

Συνεχίζοντας, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως «θα επηρεαστεί αρνητικά η αγορά ενέργειας, καθώς το 22,5% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι από τη Ρωσία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 6 φορές τον τελευταίο χρόνο» συμπλήρωσε.

Ακόμα, είπε πως οι προβλέψεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κατά το 2022 θα ανακοινωθούν στις 10 Μαρτίου.

Σε ερώτηση για το εάν η κρίση της Ουκρανίας αλλάζει τον σχεδιασμό της ΕΚΤ για την άρση των υποστηρικτικών μέτρων της το επόμενο χρονικό διάστημα, η Γαλλίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι «οποιαδήποτε τέτοια πρόβλεψη είναι πρόωρη να γίνει. Θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα στη συνεδρίαση του Μαρτίου».

Στη συνέχεια, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Θα λάβουμε όλα τα μέτρα που θα χρειαστούν για τη σταθερότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης» σημείωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτηση της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και να κοιτάξει άλλες πηγές παροχής ενέργειας ώστε να σταματήσει η εξάρτηση της από τη Ρωσία.

«Θα γίνει προσαρμογή των πολιτικών εάν είναι αναγκαίο γιατί θα περάσουμε από περίοδο προκλήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία» τόνισε.

Εκτίμησε επίσης πως ήδη υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκτός από το πόλεμο και λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον απόηχο της ρωσικής εισβολής.

Ο Λετονός αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στο ΑΠΕ της Ευρωζώνης, ανέφερε πως «πιστεύουμε πως θα έχει επιπτώσεις και πως αυτές οι επιπτώσεις θα διανεμηθούν ανισομερώς στα κράτη μέλη».

Σε ερώτηση για το εάν οι τελευταίες εξελίξεις αλλάζουν τον στόχο της Κομισιόν για τη ρήτρα διαφυγής , είπε πως η «η ρήτρα διαφυγής θα σταματήσει να ισχύει το 2023, όπως είναι γνωστό. Αλλά θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κάνουμε αναπροσαρμογές, εφόσον αυτές χρειαστεί».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ανέφερε πως λόγω της ουκρανικής κρίσης θα υπάρχουν οικονομικά κόστη για την Ευρώπη, που θα αναδειχθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι τριγμοί σε φυσικό αέριο – οικονομίες από τον πόλεμο & η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider