Η Ρωσία μπορεί να διαθέτει αξία 140 δισ. δολαρίων σε κινεζικά ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία μπορεί να διαθέτει αξία 140 δισ. δολαρίων σε κινεζικά ομόλογα
Το Πεκίνο θα μπορούσε να στηρίξει τη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν κόντρα στις προσπάθειές της Δύσης να βγάλουν τη Ρωσία εκτός του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Την αξία των 140 δισ. δολαρίων ενδέχεται να προσεγγίζει η έκθεση της κεντρικής τράπεζας και του κρατικού επενδυτικού fund της Ρωσίας σε κινεζικά ομόλογα, σύμφωνα με εκτίμηση του Australia & New Zealand Banking Group.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει έκθεση στο κινεζικό γουάν αξίας 80 δισ. δολαρίων , ενώ το αντίστοιχο ποσό για το κρατικό επενδυτικό fund ανέρχεται σε 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg. Συγκεντρωτικά, τα 140 δισ. δολάρια ανέρχονται σε σχεδόν το 1/4 που κατέχουν οι ξένοι επενδυτές στην κινεζική αγορά ομολόγων.

«Παρατηρούμε το εάν η Ρωσία θα ρευστοποιήσει αυτά τα στοιχεία για να καλύψει υποχρεώσεις πληρωμών» αναφέρουν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα ποσά που κατέχει σε γουάν και το διασυνοριακό σύστημα πληρωμών της Κίνας ώστε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις που έχουν στη ρωσική οικονομία οι κυρώσεις της Δύσης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει οικονομικό «σωσίβιο» στη Ρωσία εάν το Πεκίνο αποφασίσει να στηρίξει τη χώρα του Πούτιν κόντρα στις προσπάθειές της Δύσης να βγάλουν τη Ρωσία εκτός του παγκοσμίου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει δημιουργήσει με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ένα σύστημα συναλλαγών αξίας πολλών δισ. δολαρίων, με στόχο τη διάθεση ρευστότητας στις επιχειρήσεις των δύο χωρών. Ακόμα, η Κίνα έχει εισαγάγει τις ρωσικές τράπεζας στο εγχώριο σύστημα πληρωμών, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον αποκλεισμό των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούν για τους κινδύνους από τον πόλεμο στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider