Η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, εάν χρειαστεί, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της νομισματικής αρχής, Φιλίπ Λέιν, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Παρίσι.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και το PEPP μπορεί να ανανεωθεί, εάν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα νέα σοκ από την πανδημία.
«Θα πρέπει επίσης να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να αναθεωρήσουμε κατάλληλα τις ρυθμίσεις της νομισματικής μας πολιτικής, εάν το σοκ στις τιμές της ενέργειας και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας οδηγήσουν σε σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών», πρόσθεσε ο Λέιν.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να τερματίσει τις αγορές ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, προϋπόθεση για οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων, χωρίς να έχει δεσμευτεί συγκεκριμένα για τον ρυθμό και το μέγεθος των τελευταίων.
Ωστόσο, ο Λέιν τόνισε ότι δεδομένης της αβεβαιότητας, η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει την δυνατότητα «αμφίπλευρων» επιλογών, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση θα μπορούσε να είναι είτε αυστηροποίηση είτε χαλάρωση της πολιτικής της.
«Περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δυνατότητα προαιρετικής άσκησης της νομισματικής πολιτικής», υπογράμμισε.
Πληθωρισμός
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του πληθωρισμού, είπε πως οι τρέχοντες παράγοντες αύξησης των τιμών, δεν αναμένεται να είναι επίμονοι, σημειώνοντας πως είναι πιθανό ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί κοντά στο 2%.
Ωστόσο, η η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να αλλάξει πορεία εάν οι προοπτικές επιδεινωθούν λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ενώ ο πληθωρισμός πιθανότατα ξεπέρασε το 7% αυτόν τον μήνα, η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι είναι πιθανό να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο τα επόμενα χρόνια, καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας δεν αναμένεται να συνεχιστούν.
«Είναι επίσης εύλογο ότι ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός δεν θα επανέλθει στην προπανδημική ισορροπία που ήταν κάτω του στόχου, αλλά, υπό τον όρο της κατάλληλα μελετημένης νομισματικής πολιτικής, μάλλον μπορεί να σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ», προσέθεσε ο ίδιος.