Κατοικίες: Πόσο αυξήθηκαν και πού οι τιμές πώλησης/ενοικίασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Περιφέρεια – Στο επίκεντρο τα νότια προάστια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατοικίες: Πόσο αυξήθηκαν και πού οι τιμές πώλησης/ενοικίασης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Περιφέρεια – Στο επίκεντρο τα νότια προάστια
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ιστοσελίδας spitogatos για τις μέσες τιμές προσφοράς κατοικίας κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022. Κατά μέσο όρο αυξήσεις 11,4% για νεόδμητα ακίνητα και 9,8% για παλαιότερα, σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς.

Άνοδο από 5,8% έως και 10% σημείωσαν οι ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση στην Αθήνα και στα προάστια της πρωτεύουσας στο α' τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (μέσες τιμές προσφοράς κατοικιών). Επίσης, και όσον αφορά στην μέση τιμή ενοικίασης, καταγράφηκε άνοδος 70,7% στις Κυκλάδες (η μέση τιμή για ενοίκιο στα 21,95 ευρώ/τ.μ. από 12,86 ευρώ/τ.μ. πέρυσι στο α’ τρίμηνο).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα και από πίνακες της ιστοσελίδας spitogatos (Νο.1 ιστοσελίδα real estate στην Ελλάδα), στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές κατοικιών προς πώληση (μέσες τιμές προσφοράς κατοικιών) ενισχύθηκαν κατά 7,1%, στα 1.667 ευρώ/τ.μ. στο πρώτο τρίμηνο του 2022 έναντι 1.556 ευρώ/τ.μ. στις αρχές του 2021. Στα βόρεια προάστια της Αθήνας οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 7%, στα 2.542 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο έναντι 2.375 ευρώ/τ.μ. πέρυσι.

Στα νότια προάστια της Αθήνας καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος με +10%, στα 2.977 ευρώ/τ.μ. έναντι 2.706 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο στο πρώτο τρίμηνο 2021. Στα Δυτικά προάστια οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 7,1% (στα 1.472 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο έναντι 1.375 ευρώ/τ.μ.), ενώ, τέλος, στα Ανατολικά προάστια της πόλης καταγράφηκε +5,8% (στα 1.667 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο στο α’ τρίμηνο 2022 έναντι 1.575 ευρώ/τ.μ. στο ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι).

Παράλληλα, σύμφωνα και με έρευνα της RE/MAX Ελλάς αναφορικά με τις τιμές πώλησης των ακινήτων για το 2021 μεσοσταθμικά σε πανελλαδικό επίπεδο, από αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν σε 127 περιοχές της επικράτειας προκύπτουν, για το έτος 2021 σε σύγκριση με το 2020, κατά μέσο όρο αυξήσεις τιμών 11,4% για νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών και 9,8% για παλαιότερα ακίνητα. Ενδειξη ότι, τουλάχιστον για πέρυσι, «σε τροχιά σημαντικής ανάπτυξης έχει επιστρέψει η κτηματαγορά, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας και την ύφεση που έπληξε την ελληνική οικονομία», αναφέρει το κτηματομεσιτικό δίκτυο.

Επιστρέφοντας στα ευρήματα της spitogatos, όπως σημειώνεται, σε πανελλαδική διάσταση, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 2977€ ανά τετραγωνικό μέτρο και χαμηλότερη στη Φλώρινα με 561€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στο Νομό Λάρισας με +19,50%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στο Νομό Δράμας με -9,20%. Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 3,33 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 30,56 ευρώ/τ.μ.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης τιμών της spitogatos που αποτυπώνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων (ετήσια μεταβολή), δείχνει για την ώρα (μέσα στο 2022) θετική μεταβολή 3,9% στις πωλήσεις κατοικιών για όλη την επικράτεια (έναντι του 2021), +4,2% για το κέντρο της Αθήνας, +4,1% για τα βόρεια προάστια, +6,6% για τα νότια, +3,5% για τα δυτικά και +3,3% για τα ανατολικά. Αντίστοιχα, όσον αφορά

Αναφορικά με τις τιμές πώλησης, στον Πειραιά ενισχύθηκαν κατά 11,1%, στα 1.667 ευρώ/τ.μ. έναντι 1.500 ευρώ/τ.μ. στο α’ τρίμηνο 2021, ενώ στα προάστια του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,2% (στα 1.327 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο). Στο υπόλοιπο Αττικής καταγράφηκε άνοδος 4,3% (στα 1.711 ευρώ/τ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022 η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν υψηλότερη κατά 9,5% στον Δήμο της πόλης (στα 1.676 ευρώ/τ.μ.), στους περιφερειακούς Δήμους κατά 7,9% (1.259 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο) και στο υπόλοιπο του νομού κατά μόλις 1,2% (806 ευρώ/τ.μ.). Σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη μέση τιμή πώλησης και σε Πέλλα (11%), Γρεβενά (15,8%), Θεσπρωτία (11,5%), Καρδίτσα (14,3%), Φλώρινα (9,9%), Νησιά Αργοσαρωνικού (13,6%). Στο «κόκκινο», σύμφωνα με την spitogatos, ήταν οι τιμές σε νομούς όπως Δράμα, Χίο, Φωκίδα, Ηλεία, Αρτα κ.α.

Για το ίδιο διάστημα, σε σχέση με τις τιμές κατοικιών προς ενοικίαση, τα ανατολικά προάστια της Αθήνας «πέταξαν» κατά +17,2% σε σχέση με πέρυσι, στα 7,5 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο (από 6,4 ευρώ/τ.μ.). Στα Βόρεια προάστια κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022, η μέση τιμή για τα σπίτια προς ενοικίαση ενισχύθηκε κατά 13,6% (στα 10 ευρώ/τ.μ. από 8,8 ευρώ/τ.μ.). Στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκε άνοδος μόλις 1.5% (στα 9 ευρώ/τ.μ.), στα νότια προάστια +3,9% (10,39 ευρώ/τ.μ. από 10 ευρώ/τ.μ. πέρυσι), ενώ στα δυτικά προάστια η μέση τιμή για τα σπίτια προς ενοικίαση ενισχύθηκε κατά 4,6% (στα 7,22 ευρώ/τ.μ.).

Στην ίδια περίοδο, στον Πειραιά καταγράφηκε άνοδος ενοικίων κατά 4,6% (στα 7,75 ευρώ/τ.μ.), στα προάστια της πόλης κατά +0,9% (στα 6,73 ευρώ/τ.μ.), ενώ σημαντική ήταν η άνοδος στο υπόλοιπο Αττικής με +12,7% με τις τιμές να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 7,55 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε σταθερότητα στον Δήμο (7,5 ευρώ/τ.μ.), στους περιφερειακούς δήμους άνοδος 2,7% (στα 5,71 ευρώ/τ.μ.) ενώ στο υπόλοιπο του νομού είχαμε αύξηση 9,3% (στα 3,64 ευρώ/τ.μ.). Γενικότερα, καταγράφηκε άνοδος 70,7% στις Κυκλάδες (η μέση τιμή για ενοίκιο στα 21,95 ευρώ/τ.μ. από 12,86 ευρώ/τ.μ. πέρυσι στο α’ τρίμηνο), σε Καρδίτσα +12,8%, στο Κιλκίς +21,1%, στο Λασίθι +13,7%, στη Λευκάδα +9,9%, στην Ξάνθη +10,5%, στην Πέλλα +19%, στις Σποράδες +25%, στη Σάμο +15%, στην Πρέβεζα +13%, στις Σέρρες +12,6% κ.λπ. Στο «κόκκινο» ήταν Αρκαδία (-12%), Βοιωτία, Δράμα, Εβρος, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πιερία, Χίος κ.α.

Έρευνα της RE/MAX Ελλάς για τις πωλήσεις ακινήτων (έτους 2021)

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η RE/MAX Ελλάς από αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν σε 127 περιοχές της επικράτειας προκύπτουν, για το έτος 2021 σε σύγκριση με το 2020, κατά μέσο όρο αυξήσεις τιμών 11,4% για νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών και 9,8% για παλαιότερα ακίνητα.

Σύμφωνα με το δίκτυο, «η αυξημένη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά δικαιολογεί τη μεγάλη αύξηση των τιμών και αποδεικνύει ότι ο κλάδος του Real Estate συνεχίζει να αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών και των ενδιαφερόμενων αγοραστών ακινήτων, σε μία περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η RE/MAX Ελλάς, που αποτελεί το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο στην Ελλάδα με 73 γραφεία και πάνω από 1.000 συμβούλους, κατέγραψε αύξηση του σταθμισμένου δείκτη τιμών των κατοικιών το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σχεδόν σε όλες τις περιοχές που πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω του δικτύου της.

Ειδικότερα, σε συνολικά 60 περιοχές της Αττικής καταγράφηκε αύξηση 11,2% το 2021 σε σύγκριση με το 2020 για μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών, ενώ για ηλικίας άνω των 5 ετών το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 12,1%.

Αντίστοιχα σε 31 περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 10,4% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ για τα νεόδμητα ακίνητα οι αυξήσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 9,1%.

Σε περιοχές της περιφέρειας, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών είχαν και αυτές θετικό πρόσημο στη μεταβολή τους καθώς αυξήθηκαν κατά 5.2%, ενώ στα ακίνητα έως 5 ετών καταγράφηκε γενναία αύξηση 11,5%.

Τρεις μήνες από την αρχή του 2022 και 36 ημέρες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κτηματαγορά συνεχίζει να εμφανίζει αναπτυξιακή πορεία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πολεμικές συγκρούσεις και ποιες θα είναι οι νέες επιπτώσεις στην παγκόσμια αλλά και την ελληνική οικονομία.

Οι εξελίξεις του πολέμου φέρνουν στο προσκήνιο την πιθανότητα του ρίσκου για την παγκόσμια και ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας εύλογος προβληματισμός γύρω από την πορεία της αγοράς ακινήτων. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πώς οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου είναι ήδη ορατές στην Ελλάδα, με τις αντίστοιχες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και βασικών προϊόντων να πλήττουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».

Ωστόσο, κατά τη RE/MAX, τα μηνύματα για την επόμενη μέρα του real estate είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά καθώς:

· Η ζήτηση και οι τιμές πώλησης εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά ανόδου.

· Οι τράπεζες ανοίγουν περισσότερο την κάνουλα των στεγαστικών δανείων.

· Η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει σταθερά εγχώριους και ξένους επενδυτές με στόχο την εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και την απόκτηση της Golden Visa.

· Oι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας δημιουργούν νέες ανάγκες, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ψηφιακών «νομάδων».

· Ο ζεστός καιρός, η φιλόξενη κουλτούρα, η ιστορία & οι ομορφιές της χώρας μας τραβούν το ενδιαφέρον ανθρώπων του εξωτερικού για αγορά εξοχικής κατοικίας αλλά και για μόνιμη κατοικία, όπως συμβαίνει με τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους που επιλέγουν τον «παράδεισο» της Ελλάδας για το σπίτι τους μετά τη σύνταξη.

· Η πανδημία δείχνει να βρίσκεται σε φάση εξομάλυνσης παρά τις συγκυριακές εξάρσεις που παρουσιάζει.

· Το γενικότερο οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.

«Όλα τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν τη διάθεση και τη δυνατότητα των Ελλήνων για αγορά κατοικίας, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον η αγορά του Real Estate δείχνει ανθεκτικότητα σε σύγκριση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί το πλέον ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο», καταλήγει.

*Πρόκειται για μέσες τιμές που έχουν συγκεντρωθεί από το σύνολο των γραφείων του δικτύου της RE/MAX Ελλάς πανελλαδικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σήμα κινδύνου από έγγραφο Eurogroup για την αγορά κατοικίας- Σχέδιο παρεμβάσεων για ευάλωτους

Απέχουν έως τις 4/5 οι Συμβολαιογράφοι από μεταβιβαστικές πράξεις ακινήτων – Κανονικά οι πλειστηριασμοί

Ποια ακίνητα «βγάζει» προς αξιοποίηση η Εκκλησία σε Αθήνα, Πειραιά και Βουλιαγμένη

gazzetta
gazzetta reader insider insider